Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  26 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

REKTÖRÜN 100 GÜNÜ

 

REKTÖRÜN 100 GÜNÜ


Şanlıurfa Harran Üniversitesi rektörlüğüne atanan sayın Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik beyin göreve başlamasının üzerinde tam yüz (100) gün geçti.

“100 gün” sözü bize hiç de yabancı değil. 50-60 yaş üzeri kesimce hatırlanacağı üzere eski Başbakan merhum Süleyman Demirel 40 yıl önce seçim meydanlarında “100 gün”lük icraat vaadinde bulunurdu. Aynı şekilde C.Başkanı sayın Erdoğan da geçen sene “100 günlük eylem planı”ndan bahsetmişti. Aynı gelenek devam etmiş olacak ki bu kez Harran Üniversitesi Rektörü sayın Prof. Dr. M.Sabri Çelik “Rektörün 100 günü” adı altında 19 Nisan Cuma günü basın toplantısı düzenledi. Bendeniz de UYSAD (Uluslararası Yazarlar Araştırmacı Gazeteciler Derneği) üyesi olarak bu toplantıya katıldım.

Sayın Rektörün, yapacağı açıklamalar sonrasında bizlere soru sorma fırsatı tanıyacağını tahmin ettiğim için hazırlıklı gitmiştim.

Öteden beri eğitime önem biri olarak biliyorum ki eğitim; her türlü kalkınma faaliyetlerinin temelini oluşturur. Bir başka ifadeyle ilimde , teknikte, iktisatta kısaca her alanda kalkınmanın tek yolu eğitimden geçer. Eğitim; toplum hayatının her safhasının temelini teşkil eden insan unsurunu yetiştirmektedir. Kendine, ailesine, vatanına, milletine faydalı olabilecek, ülke kalkınmasında ilme ve ilmi düşünceye sahip insanı yetiştirme görevini eğitim sistemi üstlenmiştir. Bu nedenle ülke mukadderatının tayininde eğitimin ve eğitilmiş insanın önemi büyüktür.

Ünlü sosyoloğ Sait Simon; "Fransa’nın tüm tıbbi araçları bir gecede tahrip edilse, aynı düzen altı ay içersinde yeniden kurulabilir. Ama bütün doktorlar bir anda ortadan kaybolursa ancak yüz yıl sonra bugünkü düzeye ulaşabilir” demiştir.

Ünlü iş adamı Ford; “Fabrikalarımı ve makinalarımı tahrip edin ama adamlarımı bana bırakın, en kısa sürede eski servetime sahip olurum” derken eğitilmiş insan gücünün önemine dikkat çekmek istemiştir.

Kısacası gelişmiş her ülkede sağlıklı bir ekonomik yapıdan, sosyal, kültürel, teknik alandan güçlü bir askeri mekanizmaya kadar sahip olabilmenin ardındaki gerçek, kaliteli beyin yetiştiren “eğitim sistemi”dir.

İşte bu duygu ve düşüncelerle çok merak ettiğim Harran Üniversitesinin yapısını ve kurumsallaşma durumunu, akademik eleman açısından kadro durumunu, öğretim elemanlarının çalışma ortamını, kendilerini ne ölçüde yetiştirdiklerini, derslere gereken önemi verip vermediklerini, bilimsel araştırmalara yönelme arzu ve isteklerini, teknolojik gelişmelere uyum sağlamaktaki başarılarını, ar-ge çalışmalarının ne düzeyde olduğunu, bunun için ayrılan bütçenin yeterlilik durumunu, öğretim elemanlarının lojman sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının ne ölçüde karşılandığını, öğrencilerin nasıl bir eğitim ortamında yetiştiğini, eğitimin ezberci bir sisteme dayalı olup olmadığını, kütüphanenin yeterlilik durumunu, sınıflardaki öğrenci sayısını, eğitim ve öğretime yönelik laboratuar imkanları ile, araç gereç cihaz durumunu, yüksek lisans eğitiminin ne ölçüde verildiğini, yeni bölümlerin açılmasının düşünülüp düşünülmediğini, mevcut bölümlerden mezun olanların iş bulma şansını ve ulaşım gibi sorunları sayın Rektöre somayı tasarlamıştım.

Ancak, sayın Rektör, slayt eşliğinde Üniversitenin dünü, bugünü ve geleceğe yönelik hedeflerini açıklarken konuşmasının bir bölümünde “Harran Üniversitesinin Türkiye’de mevcut üniversiteler arasında 68. sırada olduğunu” söylemesi üzerine hafızamda tuttuğum soruları sormaktan vazgeçtim. Çünkü sormak istediğim veya merak ettiğim tüm soruların cevabını almıştım. Evet. O cevaplar sayın rektör beyin söylediği “Harran Üniversitesinin 68. Sırada olduğu” cümlesinde mevcut idi.

Doğrusunu söylemek gerekirse benim için basın toplantısı bitmişti. Çünkü sorularımın cevabını almış ve başka da soracak sorum yoktu. Tanık olduğumuz bu acı tablo karşısında üzülmemek, yeise kapılmamak mümkün değildi. Ama neylersin ki biz gazeteciler huyumuz kurusun soru sormadan da edemeyiz. Hemen yeni bir soru hazırladım. Tabi soruyu sayın Rektöre değil de kendime sordum;

“Türkiye’de 68. Sırada bulunan bir üniversite; kalkınmanın ve gelişmenin motoru olabilir mi?”

Ekleme Tarihi: 21 Nisan 2019 08:35

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  26 Nisan 2024