Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

Urfa'yı İflah Etmeyen 4 Hastalık..

 

Şanlıurfa kültürel, tarihsel, tarımsal, zihinsel kaynağa ve zenginliğe sahip bir şehir… Peki şehrimiz bu kadar önemli bir potansiyele sahip olduğu halde, neden hak ettiği yeri alamıyor? Neden ekonomide, eğitimde, bilimde, şehircilikte hep gerilerde kalıyor? Neden omurgalı siyasetçiler çıkaramıyor?

Bunun sebeplerini aslında hepimiz zaman zaman dillendiriyoruz. Başlıcalarını yeniden zikretmek gerekirse; Hasetlik, aşiretçilik, çıkarcılık ve yalakalık… Şanlıurfa’nın kalkınmasını ve hak ettiği yere gelmesini isteyen herkes bunlarla mücadele etmeli. Aksi halde dünyanın en eski ve derin tarihi, en lezzetli yemek kültürü, en bereketli toprakları burada bulunmasına ve en zeki insanların Şanlıurfa’dan çıkmasına rağmen bu özelliklerini pazarlayamayız. Sorunları irdeleme anlamında tek tek ele almak gerekirse…

Hasetlik: Şanlıurfa’da insanlar, bulunduğu yerde başarılı olmanın yollarını aramak yerine başarılı olanlara çelme takma planları yapar. Memuru da, çiftçisi de, esnafı da, siyasetçisi de kendi alanında olmayanların bile işleri ile uğraşır, kafa yorar ve bir şekilde başarısını engellemek ister. Yardımlaşma, destek olma, paylaşma kültürü giderek zayıflamaktadır.

Aşiretçilik: Kentte ehliyet ve liyakat kriterinin baş düşmanı aşiretçiliktir. Geri kalmışlığımızın da baş sebebidir. “Aşiretimden olsun, ne olursa olsun” anlayışı; bürokrat atamasından, aday seçimine, personel alımından, meslek odası ve dernek başkanlığı belirlenmesine kadar yerleşmiş ciddi bir sorundur ve mücadele edilmesi gereken bir husustur.

Çıkarcılık: Her şehirde vardır ancak Şanlıurfa’da bireysel çıkarcılık her türlü ortak değerin üzerindedir. “Ortak hareket etme” ve “birlikte kalkınma anlayışı” neredeyse yok denecek kadar azdır. Şehirde başarılı olmuş tek bir kooperatif yoktur. STK’ların ve toplumun birlik olup yetkilileri usandırırcasına kentin önemli bir sorununa çare aradığını da göremezsiniz. Faruk Çelik döneminde bunun en bariz örneklerine denk geldik. Dönemin Bakanı Çelik, ziyaret ettiği aşiretlerin meclis üyeliği, derneklerin daire başkanlığı, muhtarların İŞKUR kontenjanı isteme talepleriyle karşılaştı hep. Ve bu durum siyasetçilerin de işine geldi. Öyle ya kentin önemli erklerinin partilerini destekleme sözü karşılığında örneğin, Urfa’ya toplu ulaşım sorununu çözmek amacıyla bakandan metro sistemi istediğini düşünün. Çok daha zor ve maliyetli bir talep olurdu.

Yalakalık: Şanlıurfa’da yaygın olan tabiriyle yellehçılığ… Tam bir baş belası durum ve adeta ruhumuza işlemiş. Ne yazmakla ne anlatmakla ne de eğitimle sökülüp atılacak cinsten bir hastalık türüdür. Arkasından konuştuğumuz, yerden yere vurduğumuz, hiç beğenmediğimiz bir zengin veya makam sahibi karşımıza çıktığı an başlıyoruz onu hoş edecek kelimeler sarf etmeye. Bir gün esnafın birisi birlikte yürüdüğüm gazeteci arkadaşımla yakaladı bizi ve işsizlikle ilgili veryansın etti. Anlattıklarını ise ismini vermeden gazetede yazmamızı ve gündemde tutmamızı istedi. Yukarıdan bir milletvekili seçim çalışması kapsamında dükkan dükkan gezdiğini gördük ve karşılaşmamak için esnafın yanından ayrıldık. Çok dertli olan bu esnafın milletvekiline neler söyleyeceğini merak ettiğimizden uzaktan izledik. “Bu hükümet bizi mahvetti, günlerdir siftah etmiyoruz, yetmemiş gibi maliye ve bağkur belimizi büktü” diye bize sitem eden esnaf, vekile “çay içmeden vallahi sizi bırakmam, sizi çok seviyoruz bize şeref verirsiniz” gibi ifadelerle yağcılık yapmaktan geri durmadı. Tek bir sitemini dahi dillendirmedi vekile. Her gelenle tartışsınlar demiyorum ama insan hafiften de olsa yaşadıkları sıkıntıyı hiç mi dile getirmez!

Herkes herkesin arkasından konuşur ama yüzüne karşı veya sosyal medyadan metheder durur Şanlıurfa’da.

İşte hal-i pürmelalimiz böyle.

Ekleme Tarihi: 25 Ekim 2019 07:54

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Yorumlar

Bu Habere Toplam 1 Yorum Eklenmiştir.

a

a

a


21/10/2020 17:24

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Mart 2024