Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  22 Kasım 2024

   Urfa'da Yürüyüşler 4 Gün Yasaklandı   URFA'DA DEAŞ OPERASYONU   URFA'DA DEAŞ OPERASYONU   BEYAZGÜL'DEN YENİ AÇIKLAMA GELDİ   Beyazgül'den Yeni Açıklama   Urfa'da 23 Şüpheli Yakalandı   Urfa'da 23 Şüpheli Yakalandı   Engelli ve emekliler de yararlanacak   Engelli ve emekliler de yararlanacak   MEHMET YAVUZ YENİDEN SEÇİLDİ   MEHMET YAVUZ YENİDEN SEÇİLDİ   URFALI GENÇ ÖLDÜRÜLDÜ  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

KAÇAK ELEKTRİKLE ANILMAYALIM

 

Güneydoğu illeri ne yazık ki uzun süredir kaçak elektrik ile anılır oldu.
Türkiye genelinde kaçak elektrik kullanımı %14’ün altında iken bu bölgede dağıtım şirketinin yıllardır basından da izlediğimiz mücadelesi sonunda gelinen nokta %43 dolayı…
Son günlerde özellikle Şanlıurfa ve Mardin’de adeta tarlalardan kaçak, kaydı, kuydu olmayan yüzlerce trafo fışkırmaya başladı.
Önce Şanlıurfa’da 100 bin nüfuslu bir şehre yetecek sayıda trafo el geçirildi. Ardından Mardin’de yıl içerisinde ele geçen kaçak trafoların 4 milyonun ihtiyacını karşılayacak güçte olduğu duyuruldu.
Bu tür haberler gerek basıda, gerekse sosyal medyada yer aldıkça Güneydoğu imaj açısından sürekli prestij kaybediyor. Özellikle batıda yaşayanların yorumları gerçekten üzücü. Bölge insanını rencide edici. Ama bu kaçağı çok küçük bir azınlığın kullandığını, %43 kaçak derken toplumun %43’ünün kaçak kullanmadığını anlatamıyorsunuz.
Bu kadar büyük boyuttaki kaçak tüketime dünyanın hiçbir yerinde rastlayamazsınız. Aslında mevcut şebekenin kapasitesinin belki de 2 katı olan bu yük nasıl kaldırdığı da ayrı bir soru ?
Bu gün yaşanan kesintiler ne ki ? Bu yük karşısında normalde bölgedeki elektrik şebekesinin çoktan çökmesi gerekirdi. Ama şebekenin çekmesini engelleyen dağıtım şirketinin bölgeye yaptığı 1 milyar dolarlık altyapı yatırımı. Bu yatırım sayesinde kaliteli elektrik kullanabiliyor insanlar.
Özelleştirme idaresinden Güneydoğu’ya kaliteli, kesintisiz ve kayıpsız enerji sağlamak için bir adım atıyoruz diyerek 11 yıl önce faaliyetlerine başlayan Dicle Elektrik, kayıp-kaçak oranı %76’lerden 42.8’e indirdi. Daha da aşağı çekilebilirdi ama tarımsal sulama ve kırsaldaki aşırı tüketim, yapılmak istenen kontrollerin şiddet yoluyla engellenmesi gibi sebepler bunu hep engelledi. Ancak dağıtım şirketi 2 milyona yakın abonesine kaliteli ve kesintisiz elektrik verme sevdasından vaz geçmedi. Bu nedenledir ki neredeyse her gün bölgede bir yerlerde kaçak trafolar tespit ediliyor.
Elektrik, dünyadaki en değerli kaynaklardan biri. Ancak evlerimizde her an emre amade kullanılan bu kaynağın buraya nasıl geldiğini hiç birimiz düşünmüyoruz diyebilirim.
Oysa milyar dolarlar harcanarak gerçekleştirilen yatırımlar sonucu elektrik evimizin içine kadar geliyor. Hele bizim gibi petrol bağımlısı olan ve elektriğin büyük kısmı doğal gazdan elde edilen ülkelerde durum daha da kötü.
Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamalarda ‘Bölgede elektrik sorunu yok, su sorunu var’ diyordu yetkililer. Gerçekten de öyle. Su varsa çiftçinin belli sebepler dışında elektriğe neden gereksinimi olabilir ki ?
Ya su yoksa ?
İşte bölgemizde yaşanan durum tam da böyle.
Önceleri 100-150 metre derine inemeden bile suya ulaşan çiftçi, şimdilerde 700 metreye inmek zorunda her 1 metre derinlik, yüzlerce kWh daha fazla elektrik demek. Parası ödenmeyince de şebekeye arar demek, ekonomiye zarar demek, cebe zarar demek.
Yıllardır tamamlanamayan olan bir proje var; GAP
Yani Güneydoğu Anadolu Projesi. Barajlar, hidroelektrik santralleri ve en önemlisi de suyu, susamış toprakla buluşturacak olan sulama kanalları…
Ama bu kanallar bir türlü tamamlanamadı. Kanallar tamamlanamayınca da çiftçi kaçak elektrikle yeraltı suyuna dadandı. Çiftçi ve onların kaçak elektrik kullanmasına göz yuman kesimler bu güne kadar sulama kanallarının tamamlanması için mücadele etse belki bu gün durum çok daha farklı olabilirdi. Bu gün elektrik sorun olmaz, çiftçi bu kadar maliyetli su kullanmaz, tarımsal faaliyetler ise çok daha sağlıklı yapılabilirdi.





Bölgedeki çiftçinin elektrik borcunun 28 milyar TL’ye ulaşmış olması durumu açıkça ortaya koyuyor zaten.. Borç konusunda Şanlıurfa ve Mardin başı çekiyor. Borcun %90’dan fazlası bu iki ildeki çiftçiye ait. Tıpkı kaçak kaçak tüketimde olduğu gibi.
Ama durumun farkında olmayan ya da olup bilmezden gelenler ha bire Dicle Elektrik’i hedef alıyor. Sosyal mecralarda bedduaların bini beş para. ‘’Allah belasını versin’’ diyene sormak lazım ‘’ Dicle Elektrik gerçekten Allah’ın belası mı yoksa bölge için bir fırsat mı?’’ diye, Bölgenin istihdamına 8 bin çalışan ile katkı sunan, bölgenin elektrik şebekesine 1 milyar dolar yatırım yapan, bölge ekonomisine yıllardır katkı sunan Dicle Elektrik…
Sonuç olarak kaçak tüketim olmazsa mevcuttaki bu şebeke ile hiç kesinti yaşanmadan gayet kaliteli elektrik kullanabiliriz. Bunu iddia ediyorum.
..ve diyorum ki artık Güneydoğu illeri önümüzde kocaman bir ayıp olarak duran kaçak elektrikle anılmasın.
Enerjiniz hiç tükenmesin, sağlıkla kalın.

Ekleme Tarihi: 04 Mayıs 2024 05:14

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

Urfa'da 23 Şüpheli Yakalandı

 Şanlıurfa'da yapılan denetimlerde aranan 23 şüpheli yakalandı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

Erkan GÖNCÜ

 

Mustafa ARISÜT

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  22 Kasım 2024