Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

HAZIM ŞART AZİZİM!

 

Hazım Şart Azizim!

Geçtiğimiz günlerde güzel ülkemin kaç tane lezyonlaşmış rutini vardır? Sorusuna karşılık, ilk üçe aday gösterilebilecek gündem konularından biri olan İmam Hatipliler mevzusu, cübbeli Ahmet Hoca lâkabıyla hepimizin yakından tanıdığı Ahmet Mahmut Ünlü'nün bir televizyon programında "Çocuklarınızı İmam Hatiplere göndermeyin, düz liselere gönderin, daha az hasarla çıkarlar” sözleri ile yeniden ülke gündemine taşınmış oldu.

Ve böylelikle, ilk vaazını on yaşında verdiğini söyleyen ortaokul mezunu medyatik vaiz Cübbeli Ahmet Hoca'da, sonunda eğitim kurumlarının işleyiş biçimini yönlendirme ve tayin etme görevini üstlenmiş oldu.

Tabi hal böyle olunca da yıllardır sürdürdüğü misyonuna tamamen tezat düşen ifadeleriyle, sol kesimde şaşkınlıkla karışık memnuniyet uyandıran Cübbeli Hoca, Erol Mütercimler olayının yankıları henüz hafızalardaki tazeliğini korurken, gelen bu yeni ve gereksiz çıkışıyla, üç beş ayda bir kaşınmazsa olmaz konuyu, yeni bir boyuta daha taşımış oldu.

Mütercimler'in "İmam Hatiplilerden özür dile" sloganlarıyla, mecburi geri çark etmek zorunda kaldığı çirkin ifadeleriyle hakaret boyutunu epey zorladığı talihsiz cümlelerini ve tabi sonrasında "İfadelerim bağlamından koparılmıştır." şeklindeki savunmasıyla olayı yumuşak bir zemine taşıma gayretini de, hatırlayanlarınız olacaktır muhakkak.

Bugün örneklerini epeyce çoğaltabileceğimiz İmam Hatipliler mevzusuna geniş açıdan baktığımızda, ne yazık ki sonu gelmeyen bu ötekileştirme, aşağılama ve hatta yok sayma eğiliminin, tarihsel sürecin bir yansıması olarak geçmişten günümüze tazeliğini halen korumakta olduğunu görebiliyorsunuz.

1924'te Tevhid-i Tedrisat Kanunuyla kontrol altına alınan demiyorum! Yok edilen ve 27 yıl devam eden sancılı sürecin mağdurları, ideolojik kaygı ve saplantıların ve hatta paranoyaların en değerli besin kaynağı İmam Hatip Liseleri, dönemin iktidarı Demokrat Parti’nin(DP) Türkçe ezan uygulamasına son verdiği 1951 yılında, yedi ilde İmam Hatip Liselerinin de tekrar açılmasına karar vermesiyle ancak son bulabilmişti.

Şimdi ise kişi hak ve hürriyetinin dibine kadar yaşandığı günümüz koşullarında, geçmiş alışkanlıkları bir kenara bırakma zamanıdır. Artık içimizde o diri tuttuğumuz Avrupalı olmazsak, Avrupalı gibi düşünmezsek ezgin ve gelişmemiş bir ülke ve toplum oluruz zannetme kompleksinden bir an evvel sıyrılma ve gerçek demokrasinin kişilerin tercihine müdahale etmemek olduğunu öğrenme zamanıdır, diyorum.

* * * *

Şundan emin olunuz ki, hiçbir İmam Hatipli kız öğrenci, günün birinde iyi bir ev hanımı olma idealiyle bu okullara gitmedi, gitmiyor, gitmeyecek de… Tıpkı bu okullara giden her erkek çocuğumuzun, sadece imam olma hayaliyle bu kurumu tercih etmediği gibi. Bu çocuklarımızın tek farkları; çağın gerektirdiği bilgi, eğitim ve öğretimin yanı sıra, İslamiyet’i ve İslamî değerleri, Kuran-ı Kerim ve kadim eserlerden öğrenebilecekleri bir eğitim modelini tercih ediyor olmaları.

Üstelik, MEB Müfredatını uygulayan İmam Hatip Liseleri'nde, diğer fizik, matematik, yabancı dil gibi vs. derslerin yanında, bu çocuklar ilave olarak aldıkları derslerle pek çok okuldan daha fazla eğitim alıyorlar.

Günümüzde, bu okulların ilgili kanunlarda yapılan iyileştirmelerle hem mesleğe hem yükseköğrenime öğrenci hazırlayan kurumlara dönüşmeleri sonrasında, bir kesimin bilinçaltında zuhur eden asıl şey; buralardan mezun olanların ölü yıkayıcılığı sıfatından sıyrılıyor olmasıymış gibi dursa da asıl mevzu:

Türkiye Cumhuriyeti'nin başında bir İmam Hatipli yönetici olduğu gerçeğidir. Bu, birilerine göre acı olan gerçek ile yüzleşemeyen, aman yeter ki gitsin de ne olursa olsuncu, bu sebepten memleketi Öcalan'a dahi teslim etmeye razı olmuş güruhun korkularını daha da tetikleyen bir durum. Bundan böyle tepeden bakma eğilimlerine tezat düşecek şekilde avukat, doktor, pilot vs. tüm prestijli meslek gruplarında, bu okullardan gelenlerin de yer alabiliyor olması, bir kesimin hayal âlemlerinde artık hayat bulmak zorunda.

Şaşıracaksınız ama, 90'lı yıllarda, başarılı olanların iki buçuk yılda eğitimini tamamlama imkânı bulduğu kredili sistemin ilk düz lise mezunlarından biri olarak şimdi birilerine diyorum ki; “Bir yerde çalışma ve gayret varsa başarı da muhakkak ona eşlik edecektir." Ve başarılı olan bir öğrenci, hangi kurumunda eğitim alırsa alsın günün birinde yıldızlaşarak muhakkak karşınıza çıkacaktır. O halde korkunun ecele faydası yoksa, artık bir şeyleri kabul ediniz. Vakit, Türkiye’nin eski Türkiye olmadığı gerçeğiyle yüzleşme vaktidir. Haa illa ki görmezden gelme halini devam ettirecekseniz de, size üzücü haberlerim var… Geliyorlar!!!

Hem de önyargıları yıka yıka geliyorlar!

Kehanet senaryolarına geçit vermeden geliyorlar!

Sanattan edebiyata… Bilimden felsefeye…

Spordan müziğe, sosyal ve akademik tüm alanlarda başarılarıyla geliyorlar!! Korkulan gibi nefret ve kin tohumlarıyla değil aşkla, sevgiyle insan ve memleket sevdalarıyla geliyorlar üstelik.

Şimdi, hazmedemeyenlere bir soda lütfen(!) diyeceğim, ancak olmayacak. Çünkü, vereceğim ikinci kötü haber de, sodanın gaz giderici etkisinin ne yazık ki bulunmadığı gerçeğidir.

Ekleme Tarihi: 10 Ekim 2021 14:30

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Mart 2024