Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

Seçim Şoku-Cevap Bekleyen Sorular

 

SEÇİM ŞOKU VE CEVAP BEKLEYEN SORULAR




Hükümetin hızlı ve peş peşe ittifak trafiğinden bile belliydi erken seçim olacağı. Herkes az çok tahmin ediyordu. Tahmin edilemeyen tek şey 24 Haziran gibi kısa bir süre sonra baskın sayılabilecek bir seçimin yapılabileceğiydi.

Erken seçim olacağını bilen siyasetçiler bile şokta, adeta afalladılar. B hatta C planı olanlar bile ne yapacağını şaşırdı. Dolayısıyla şimdiden kimin hangi adımı atacağını kestirmek mümkün değil. Her seçim aday adayı olmayı kendisine vazife belleyenler hariç tabi.

Sadece önceki kulislerden ve seçim yönteminin belli olmasından yola çıkılarak AK Parti ile ilgili bazı tahminlerde bulunulabilir. Örneğin artık bakanlar parlamento dışından seçileceğine göre Ahmet Eşref Fakıbaba 14 vekil adayı arasına girmezse bu durumu nasıl okumalıyız veya kendisi aday olmazsa…

Aynı şekilde Faruk Çelik hem Bursa hem Urfa listesine girmezse… Kasım Gülpınar mesela tekrar vekil olmak istemediğini duydum.

Ne olacak bu isimlerin durumu?

Aynı şekilde 14 kişilik vekil listesine girenlerin bakan olma durumu ortadan kalkacak. Ya Fakıbaba bu listeye girerse… Veya geçen defa kabineye gireceği düşünülen Gülpınar genel merkezi tarafından listeye dahil edilirse… İsimler pekala çoğaltılabilir. Çünkü bakanlığın kendi hakkı olduğunu düşünen başka Şanlıurfalı siyasetçilerimiz de var.

Peki listede kimler yerini korur?

Mahmut Kaçar genel merkezin çok yakından tanıdığı bir isim. Halil Özcan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bile iyi bildiği ve Arap ülkeleri gezilerinde yanından eksik olmasını istemediği bir siyasetçi. Kemalettin Yılmaztekin ovadaki dengeleri bundan sonraki süreçte nasıl etkiler? Tahminime göre Mehmet Akyürek’in yerine Viranşehir’de ağırlığı olan isim şimdiden bellidir genel merkezin yanında.

İbrahim Halil Yıldız’ın ise Suruç’taki ağırlığını bastırabilecek bir aday çıkmadı bildiğim kadarıyla. Ama bu seçim çok sürprizlere gebe… Biz küçük fotoğrafa bakarken AK Parti genel merkezinin büyük fotoğrafa bakıp, Suruçlu ama gözlerden uzak ciddi bir ismi başka bir yerden de bulup getirme ihtimali var.

En sıkıntılı aday Mehmet Ali Cevheri… Her seçim olduğu gibi Şeyhanlı Aşireti içerisinden 10’a yakın aday çıkacaktır. Ve ortaya çıkan bu görüntü Cevheri’nin elini zayıflatacaktır. Tabi bu aday adayları kısa bir süre içerisinde Mehmet Ali Cevheri lehine çekilirlerse bu defa tam tersi olur.

Gerek Cevheri gerek Yıldız gerekse de ovanın vekilleri yani bir ilçenin veya bir aşiretin temsilcisi ummadığı rakiple karşılaşabilir.

En çok merak edilen ve cevap bekleyen sorulardan birisi de belediye başkanlarından vekillik için aday adayı çıkıp çıkmayacağı…

Bu baskın seçimle birlikte belediye başkanları da vekillik hayallerini ertelemiştir sanırım. Çünkü vekil aday adaylığı için istifa etmesi gerekiyor. İstifa edince aday gösterilmemesi yada seçilememesi halinde bir dahaki genel seçime kadar boşta kalır. 1 yıl sonra yapılacak yerel seçimlerde de belediye başkanlığına aday olamaz çünkü zaten bu makamı beğenmeyip gitmiş birisi sayılacak.

Yine de siyaset bu hiç belli olmaz. Halkın, vekil olmayı çok istediklerini bildiği Nihat Çiftçi, Mehmet Ekinci, Menderes Atilla veya başka bir belediye başkanı bir gece ansızın istifa edip sabah aday adaylığını açıklayabilir.

Bir de Şanlıurfa Valimiz Abdullah Erin var. Bilindiği üzere Erin iki dönem önce genel seçimde memleketi Mardin’den milletvekili aday adayı son genel seçimde de aday olmuştu. Henüz 10 ay görev yaptığı Şanlıurfa’yı bırakıp aday adayı olacağını tahmin etmiyorum. Ancak AK Parti genel merkezinin veya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi ile ilgili bir düşüncesi de varsa buna yok demeyeceğini inanıyorum.

Erin’in Şanlıurfa’dan özellikle büyükşehir belediye başkan adayı olabileceğini konuşanlar var. Buna kesinlikle katılmıyorum. Biliyorum bu yakıştırma Şanlıurfalılara ilgisinden kaynaklanıyor. İkinci Güvenç vakasına ne AK Parti genel merkezi mahal verir ne de Vali Erin buna teşebbüs eder.

Vali Erin’in tamamen siyaset sayfasını kapatamamasının sebebi de Mardinli hemşehrileri... Adıyaman’dayken de sık sık gidip “aday ol” diye ısrar ediyorlardı. Tıpkı Şanlıurfa’ya geldikleri gibi…

Kendisi bu ilgiden memnun mu bilmiyorum ama Mardinli esnafı dinlemiştim Erin hakkında. Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreterliği yaptığı esnada halka olan ilgisinin ilk etapta yapmacık olabileceğini düşündüklerini söyleyen esnaf, sonradan Erin’in samimi olduğunu ve içinden gelerek öyle davrandığını anladıklarını ifade etmişti.

Mardinlilerin Erin’e bu ilgisi aklıma gelince aday olmaz diyemiyorum.

Eski vekillerden de ciddi bir şekilde vekillik bekleyen ve kulis çalışması yapan var ama buna hiç ihtimal vermediğim için çok fazla üzerinde durmuyorum.

Tüm bunlardan en çok merak edilen özet soru ise şu; Fakıbaba, Çelik ve Erin’in durumu ne olur?

Gerisi bildik manzaralardan ibaret olacaktır. Zira AK Parti bu seçim daha fazla oy kaygısı taşıyor ve adayın kim olduğundan çok kaç oy getirebileceği ile ilgilenecektir.

Diğer partilerle ilgili şimdiden bir şeyler söylemek neredeyse imkansız.

Kesin olan bir aday var o da İbrahim Özyavuz. MHP sırasından birinci sıra adayı olacağına kesin gözüyle bakılıyor Özyavuz’un. En karışık olanı ise HDP. Bu yazıyı yazarken bile Osman Baydemir’in mevcut vekilliği düştü.

Ajans Urfa

Ekleme Tarihi: 23 Nisan 2018 11:17

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Yorumlar

Bu Habere Toplam 1 Yorum Eklenmiştir.

he he asi

bu dediğiniz kişiler aday olursa ben oy vermem
28/04/2018 14:15

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Nisan 2024