Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  18 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

Peygamberimizin İlk Cuma Namazı

 

PEYĞAMBERİMİZ İLK CUMA”YI NEREDE KILDI?



Bugün günlerden Mübarek Cuma. Öncelikle hepinizin Cumasını tebrik ediyorum. Cumanız mübarek olsun diyorum.

Erken seçim olacak mı?

Başkanlık halkın onayına mı gelecek?

Musul”da neler oluyor?

ABD”de Başkanlık seçiminde kim önde?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu, MHP lideri Bahçeli, HDP eş Başkanı Demirtaş nerede ne konuşacaklar?

İşte buna benzer siyasetin ve yoğun ve yorgun gündeminden Cuma günü nedeni ile birazcık dahi olsa uzaklaşıp, Müslümanlar ilk Cuma”yı nerede, ne zaman kılmışlar? Hz, Peygamberimiz ilk Cuma namazını nerede kılmıştır? Sorusuna cevap aramaya karar verdim.

İşte ilk Cuma namazı ve Hz. Peygamberimiz Muhammed Mustafa (a.s) ilk Cuma namazını kıldığı yer.

***

Birinci Akabe biati sonrasında Müslüman olan on iki kişi sayesinde Medine, İslâm ile tanışmıştı. Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in çağrısına kulak verip Müslüman olan bu Medineliler yurtlarına dönüp İslâm’ı anlatmışlar, ertesi yıl ise daha kalabalık bir grup Mekke’ye gidip Peygamber Efendimiz (s.a.v)’e biat etmiş ve Medine’ye gelmek istedikleri takdirde kendisine ve Mekke’ li Müslümanlara sahip çıkacaklarına dair söz vermişlerdi. Mekke’de müşriklerin baskısı çekilmez hale geldiğinde Peygamber Efendimiz (s.a.v) Medine’ye Hicrete izin vermişti. Mekke’li Müslümanlar da gruplar halinde Medine’ye hicret etmişlerdi. Medine henüz Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in hicreti ile şereflenmemişti. Ancak Medine’deki yerli ve muhacir Müslümanlar, kaynaşmalarına vesile olacak, toplanıp bir araya gelebilecekleri özel bir günleri olmasını, haftanın bir gününün kendilerine ait bayram gününün olmasını istiyorlardı. Nitekim Medine’de yaşayan Hristiyanlar Pazar, Yahudiler de cumartesi günlerini bayram olarak benimsemişlerdi. Yahudiler cumartesi gününe hazırlık yapmak için bir gün öncesinde Medine’de sabahtan öğleye kadar Pazar kurarlardı.

Medine’de İslâm’ı öğretmek ve imamlık yapmak için bulunan Mus’ab b. Umeyr (r.a), sayıları her gün artan Müslümanların bu isteklerini Peygamber Efendimiz (s.a.v)’e mektup olarak bildirmişti. Peygamber Efendimiz (s.a.v) de Müslümanların, Yahudi ve Hristiyanların bayram gününden farklı bir günü, Yahudilerin cumartesiye hazırlık olarak geçirdikleri ve Arûbe (Arefe) olarak adlandırdıkları günü bayram edinmelerine izin vermişti. Bu arada bir de öğle vakti iki rekâtlık bir namaz kıldırılmasını ve beraberinde hutbe okunmasını istemişti. Buna uyarak Mus’ab (r.a), on iki kişiyi toplayıp namaz kıldırmıştı. Bir de koyun keserek o günü kutlamışlardı. İşte bu namaz Medine’de hatta İslâm tarihinde kılınan ilk “Cuma namazı” olarak tarihe geçmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) ilk Cuma Namazını Nerede – Ne Zaman Kıldırmıştır?



Peygamber Efendimiz (s.a.v) Efendimiz ise Cuma Namazını onlardan daha sonra kılabilmişti. Allah Resulü, hicret sırasında Medine’nin hemen yakınındaki Sâlim b. Avf kabilesinin yaşadığı “Rânûnâ” denen yere ulaştığında Cuma vakti girmişti. Cuma Namazını ilk defa, sonraları “Cuma Mektebi” olarak anılacak bu mübarek mekânda kıldırmış ve ilk hutbesini burada okumuştu. Bu olay ile birlikte “toplanmak, bir araya getirmek ve toplanılan gün” anlamındaki Cuma günü Müslümanların bir araya geldikleri haftalık bayram günü olarak belirlenmiş oldu.

ALLAH”ın rahmeti, bereketi ve merhameti hepimizin üzerinde olması temennisi ile…

Ekleme Tarihi: 21 Ekim 2016 10:17

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  18 Nisan 2024