22 Mart 2020 08:26

BİR MUSİBET BİN NASİHAT..


‘’Bir musibet bin nasihatten evladır’’ demiş atalarımız.
Bütün dünyanın yaşamakta olduğu aşısı ve tedavisi olmayan bu küresel salgın nedeniyle her devlet kendi imkanlarıyla çareler aramakta ve tedbirler üretmekte. İnsanoğlu belirsiz bir düşmanla karşı karşıya olduğu için hemen her ülkede alınan tedbirler birbirine benzemekte.
Gözlediğim bu tedbirlerin ortak tarafı ise gıda ve giyim alışverişleri dahil bir çok ihtiyacın uzaktan talep ile yapılmasıdır. Bu sağlık krizi bütün dünyada evden çalışma(home office),uzaktan eğitim, kısa zamanlı çalışma hatta bazı hukuk davalarının bile sanal ortamda yapılabileceğini göstermiştir. Alışverişlerin bile her türlüsünün sanal ortamda yapılabildiği bir zaman diliminde devletin ve ye yerel yönetimlerin bir çok insan hayatını kolaylaştırıcı tedbirler almaları kaçınılmaz olmuştur.
Devlet kurumları,yerel yönetimler ve bankalar dahil ticari kurumlar bir çok iş ve talebin sanal ortamda kurumlara gitmeden yapılabileceğine dair bildiriler yayınlamaktalar.
Bence bu afet(Pandemin)in ülkemize sağlayacağı en önemli fayda kurumlarımızın çok daha fazla on-line işlemlere yönelmesini sağlamak olmalı diye düşünüyorum.
Devlet olarak sahip olduğumuz sanal(elektronik) imkanlara rağmen devlet bürokrasimizdeki ''Kırtasiyecilik hastalığı'' maalesef olanca hızıyla devam etmekte. Bürokrasideki masa ve koltukları işgal etmiş olan(çoğu) liyakatsız memurlar devlete işi düşen insanlara resmen çile çektirmekteler.
Kurumlar;e-devlet imkanlarıyla elde edebilecekleri kişisel bilgi ve belgeleri halen ilgili şahıslardan istemekte,en basit bir iş için insanlar diğer devlet kurumları ve noterler önünde uzun kuyruklara girmek zorunda kalmaktalar. Noterlere verilen paralar çok yüksek rakamlara ulaşmış durumda.
Oysa çağımızda vatandaşın devletle olan işlerini sadece sanal ortamda vereceği bir talepname (dilekçe) ile yapması teknik olarak mümkündür.
İlgili kurumlar şahısla ilgili bilgi ve belgeleri sanal ortamda kendisi toplamalıdır.

Buna göre devlet bürokrasisi ve yerel yönetimler başta olmak üzere kamu hizmeti sunan bütün kurumların bundan sonra işlemleri ve hizmetlerini çok daha fazla ve çok hızlı bir şekilde ‘’Sanal imkanlar’’ı kullanarak yerine getirme çabasına girmeleri gereklidir.
Bütün şehirlerimizde yaşamakta olduğumuz trafik keşmekeşliğini çözmenin köklü bir çözüm yolunun da bu olması ihtimal dahilindedir..