26 Aralık 2019 07:35

CAMİ'DE NASIL NAMAZ KILACAĞIZ?

CAMİ’DE NASIL NAMAZ KILACAĞIZ!?

Yakın zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın başlattığı bir tartışma, medyada ve sanal alemde insanlar için ciddi bir tartışma konusu haline geldi. Bilen bilmeyen yorum yapmakta bazen de saçma öneriler sunulmakta.

Özellikle bazı büyük şehirlerimizin büyük camilerinde rastlanan; arka, arkaya dizilmiş okul sırası görünümlü oturma grupları; gerçekten de bir ‘’kilise ortamı’’ benzerliği yaratmıştı! Diyanet İşleri Başkanlığı’’nın konuya bu noktadan itiraz ettiğini düşünüyor ve bu hassasiyeti gönülden destekliyorum. Lakin DİB’nın kendi çözüm önerilerinin ve çoğu bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan insanların yaptıkları çoğu yorumların tutarsız olduğu ve varsa bu sorunu; daha değişik boyutlara taşıdığını gözlemliyorum.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın önerisi: ayakları kıbleye uzatarak oturup ya da uzanarak namaz kılmak…
Bu kararın dayanağı nedir? Kuran'i ve sahih sünnet kaynağı var mıdır? Yatalak olmayan lakin ortopedik özürlü bir insanın uzanarak namaz kılması kadar saçma ve komik tavsiye olmaz. Şimdiye kadar kendini din âlimi zanneden bazı cahillerin yaptıkları yanlış mealler nedeniyle dinin anlaşılması ve yaşanılması noktasında yarattıkları sıkıntı gibi; bu konuda da ilgisi ve hakkı olmayan kimseler tarafından gereksiz bir tartışma yaratılmış durumdadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ; ‘’özürlü namazının’’ nasıl kılınacağına değil de; kimlerin ''Özürlü namazı'' kılabileceğine dair yorum yapması daha faydalı olur diye düşünüyorum. Çünkü çoğu sağlıklı lakin kendini özürlü zanneden insan; camilerde özürlü namazı kılma gayretinde. En basit sorun, en hafif ağrıda bile insanlar özürlü namazı kılmaya çalışmaktalar. Asıl bu insanların aydınlatılması gereklidir.
Hastalıklar ve tedavi metotları çok değişti. Zamanımızda bir çok genç; yapılan protez operasyonları nedeniyle sağlıklı gözükürken oturup kalkmakta zorlanmaktadır. Ya da tıbben yasaklanmış. Bunlara camide tabure ile oturarak namaz kılmayı yasaklarsanız insanları camiden men etmiş olursunuz!

Buna da kimsenin hakkı yoktur. Müslümanın kıbleye ayak uzatmamak gibi bir hassasiyeti varken camide ayağı kıbleye uzatarak namazın tavsiye edilmesi akla ziyan bir durumdur.

Diyanetin ''Camilerimiz kiliseye benzemesin'' hassasiyeti önemlidir yerindedir. Lakin çözüm bazı kaynaklarda resmedilen ve önerilen saçmalıklar değildir. Kabe'de ve Ravza'da insanlar taburelerde istedikleri safta namazlarını kılmaktadır.

Diyanetin; kıbleye ayak uzatarak veya camide uzanarak ima ile namaz kılma önerisi doğru değildir. Israr edilirse bir sürü ortopedik ve nörolojik sorunlu insanın camilere gitmesine engel olunacaktır.

Müsebbip ve muhattapların bu durumu dikkate almadıklarını düşünüyorum.