18 Kasım 2019 07:41

Çözüm Bekleyen Sorunlarımız..

Çözüm Bekleyen Sorunlarımız

Bugün gelinen noktada, Şanlıurfa merkezde her üç kişiden biri Suriyelidir… Suriyeliler geldiğinden beri Urfa halkı misafirperverliğini göstermiş, her türlü desteği vermiş, her türlü yardımda bulunmuştur. Ama artık olay maksadını aşmıştır. Urfa’nın bu yükü kaldırması artık imkansız hale gelmiştir. Henüz Türkçe bile öğrenmemişken devlet okullarına atanan Suriyeli öğretmenler ve öğrenciler yüzünden zaten 78. Sırada olan şehrimizin eğitiminin daha da geriye gitmesine sebep olmuştur. Yine Suriyelilerin gelişi ile birlikte ucuz işçilik dönemi başlamış, içinde bulunduğu şartlar dolayısıyla hak ettiğinin altında ücretle çalışmayı kabul eden Suriyeliler yüzünden işsizler ordumuzun sayısı günden güne artmaktadır. Komşudaki normalleşmenin ardından Suriyelilerin geri gönderilmesine Urfa’dan başlamak elzem hale gelmiştir.

Daha önce miting alanlarında farklı tarihlerde 3 defa temeli atıldığı halde, 1700 yataklı Şehir Hastanesinin inşaatına bir türlü başlanamamıştır. Şanlıurfa Şehir merkezinde bulunan 4 hastanemiz şehir dışındaki Osmanbey Kampüsü ile Eyyübiye Devlet Hastanesine taşınınca özellikle dar gelirli vatandaşımız zor duruma düşmüştür. Kapatılan Hastanelerin personel, cihaz ve araç bakımından güçlendirilerek yeniden hizmete açılması gerekmektedir. Hastanelerimizde (Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi de dahil) birçok branşta doktor eksiği olması sebebiyle Urfalılar halen tedavi ve ameliyat gibi hizmetleri alabilmek için büyük şehirlere akın etmektedir. Bu durum hemşerilerimize maddi ve manevi açıdan büyük bir külfet getirmektedir. Mecliste Urfa’yı temsil eden milletvekilleri, iktidar partisi il başkanı ve belediye başkanlarının bu konunun takipçisi olması gerekirken sadece MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim ÖZYAVUZ, geçtiğimiz hafta içinde bu durumu TBMM Genel Kurulunda dile getirmiştir. Aynı gayreti diğer vekillerden de beklemek en doğal hakkımızdır.

Son 15 - 20 yılda hayatımıza giren ve sayıları önlenemez biçimde artan madde bağımlarının tedavisini yapabilecek tam teşekküllü bir rehabilitasyon merkezine şiddetle ihtiyaç duyulmaktadır. Yine madde bağımlılığına giden yolların kapanması yani metruk binaların yıkılması, polis, zabıta ve mahalle bekçilerinin mezarlıklara, tenha bölgelere, mesire alanlarına, parklara sıklıkla devriye atması, çocuklarımıza bu maddelerin satışını yapanların en ağır biçimde cezalandırılması gerekmektedir.

Cennet vatanımızın önemli tahıl merkezlerinden biri sayılan Urfa’da birinci sınıf tarım arazileri imara açılmış, işlenmesi gereken bereketli topraklar rant uğruna çok süratli bir biçimde betonlaştırılmaktadır. Bu durum başta ülkemiz ve Türk milleti olmak üzere bütün insanlığın geleceğine yönelik yapılmış en büyük ihanettir. TBMM’de çıkarılacak bir kanun ile tarım arazilerinde yapılaşmanın önünü kati suretle kesilmelidir.

Urfa’nın kangren haline gelmiş en büyük sorunlarından biri de elektrik sorunudur. Sıklıkla yaşanan elektrik kesintileri, evlerde cihazların yanmasına, bozulmasına sebep olduğu gibi, işyerlerinde üretimin durmasına, elektrik kontaklarından çıkan yangınlara sebep olmaktadır. Urfa’nın elektrik altyapısının mutlaka yenilenmesi ve güçlendirilmesi gerekmektedir.

Hızlı Tren nimetinden Urfa’mızın da faydalandırılması özellikle öğrenci, küçük esnaf, dar gelirli vatandaş ve tarım işçilerimiz açısından son derece fayda sağlayacağı gibi Turizme de büyük katkısı olacaktır. Kısacası hızlı tren hattının Gaziantep üzerinden Şanlıurfa’ya kadar uzatılması tabir yerindeyse Urfa’nın kaderini değiştirecektir.

Hem bugünün hem de önümüzdeki 50 yılın şehiriçi ulaşım sorununu kökten çözebilmemiz için Organize Sanayi - Osmanbey Kampüsü ile Abide Kavşağı - Havaalanı güzergahlarına iki tramvay hattı yapılabilmesi için gerekli olan ödeneğin çıkarılması bütün hemşerilerimizin isteği ve arzusudur. Bu proje sayesinde şehiriçi trafiğimiz rahat bir nefes alacaktır.

Kapalı Spor Salonumuzun şehir merkezinden çevre yoluna taşınması yüzünden ulaşım sıkıntısı sebebiyle gençlerimiz spordan kopmuş, kötü alışkanlıklar yayan mekanları mesken tutmuşlardır. Gençlerimizi yeniden spora yönlendirebilmek için Akabe TOKİ bölgesine veya Açıksu - Maşuk arasındaki bölgeye hem gençlerin spor yapabilecekleri hem de konser, kongre, konferans gibi etkinliklerin yapılabileceği en az 2 bin seyirci kapasiteli bir kapalı spor salonu yapılması lazımdır.

Suriyelilerin gelişine paralel olarak artan nargile kullanımı, 16-17 yaşlarındaki lise öğrencileri başta olmak üzere, gençlerimizin sağlığını ciddi manada tehdit etmeye başlamıştır. Hergün okuldan kaçan kızlı erkekli yüzlerce lise öğrencisi güne nargile kafelerde başlamaktadırlar. Urfa’da ruhsatsız, denetimsiz, kontrolsüz bir şekilde yüzlerce nargile kafe açılmıştır. Bu nargile kafelerin açılmasını ve işletilmesini belli kurallara bağlayacak ve girişlerini asgari 20 yaş ile sınırlandıracak bir kanun yapılması artık kaçınılmaz olmuştur.

Urfa esnafı yüksek kiralar, ağır vergiler, Bağ-Kur primleri, elektrik faturaları vb. giderlerinin yanı sıra piyasaların da durgun olmasından dolayı çok zor günler geçirmektedir. Esnafımız ekonomik patlamanın eşiğindedir. Esnafa can suyu olabilecek şekilde çok acil faizsiz iki yıl geri ödemesiz kredi sağlanmalıdır.

Harran Üniversitesindeki bürokratik karmaşa, cemaatlerin kadrolaşma çabaları ve koltuk kavgaları yüzünden büyük oranda akademik göç yaşanmaktadır. Bu akademik göçe son verilmesi için liyakatin ön planda tutulacağı atamalar yapılması ve yaşanan göçün telafi edilmesi için başta, tıp, hukuk, diş hekimliği bölümleri olmak üzere akademik personel takviyesi yapılmalıdır.

Urfa’nın Fransız işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümü münasebetiyle TRT imkanlarıyla bir Urfa kurtuluş belgesel filmi çekilmesi için milletvekillerimizin çaba göstermesini bekliyoruz, bu belgesel film Urfalılara bir kurtuluş bayramı hediyesi olacaktır.

Dikkate alan olsa da, olmasa da, okunsa da, okunmasa da biz şehrimizin eksiklerini yazmaya devam edeceğiz. Ta ki, Urfa’nın yaşanabilir şehirler arasında yerini aldığını görene kadar… Çünkü başka Urfa yok!