10 Ekim 2018 10:20

3+1 Başkan,Acımız Büyük Çoktan!

3+1 BAŞKAN, ACIMIZ BÜYÜK ÇOKTAN …!

Urfalı Babe lakaplı, (Yılmaz KAYRAL) için, onu seven hemşerileri dönemin İstanbul Belediye Başkanından iş ricasında bulunurlar. Belediye Başkanı onların ricasını geri çevirmez, Babe’yi aile mezarlığında bekçi olarak işe başlatılır.

Aradan bir müddet geçer, ricacı dostları, Urfalı Babe’yi arayarak, işinden memnun olup, olmadığını sorarlar.

Urfalı Babe –Vallahi işimden heç memnun değilem cevabını verir. Dostlarından biri ‘’Neye Babe bundan eyi iş mi olur? başida kimse yok, ne amir nede müdür var, Allah’tan daha ne istisen.

Urfalı Babe Mezarları göstererek…

Kardaş, sadece ben çalışıyam, bunlar gece gündüz hep yati… olmuş iş ‘mi? Allahtan Reva’mı. sada ben çalışım, bunlar hep yatsın heç böyle iş mi olur.? Diyerek işten ayrılır.

Urfalı Babe Yılmaz’ın bu tavrı, 3+1 Belediye başkanların çalışma şekillerini aklımıza getirdi.

Şanlıurfa’mız, UNESCO tarafından, kadım ve Müzik şehir i olarak seçildi. Âmâ İleri ki günlerde, UNESCO Temsilcileri ve ya, turistik gezi amaçlı ilimize gelenlere, müzik şehri adına, Urfa Müziği ile ilgili… Ne göstereceğiz? Rabia Meydanı’nı mı göstereceğiz? Yoksa… Yasin’in kahvesi İbrahim Tatlıses müzik müzesindeki, gerçek siluetinden çok uzak ruh ve beden benzerliği olmayan sanatçılarımızın mumyasını mı? Ne Gösterilecek ve yahut… ‘’Necimel Liyeli ” TV müzik programlarını mı? Tanıtacağız.

Hâlbuki şöyle yapılsa (nede olsa aklın yolu birdir)… Şanlıurfa GAP Hava Alanımızda Eyüp Uyanık oğlunun Cumhuriyetin 50. Yıl şarkısı seçilen “Bir beyaz gülüm vardı” şarkısı… Urfalı Babe’nin, Fransızcaya çevrilen” İstanbullun Kız Kulesi” 12.Cumhurbaşkanımız, Sayın Recep Tayip Erdoğan döneminde müzik şehri olduk. Enteresandır Urfa’mızı Fransız düşman işgalinden kurtaran, 12’lerin kahramanlık türküsü “Kolumu Salladım toplar oynadı “ 12’lerle özdeşti.

Kazancı Bedihin her hangi bir Gazel’ini, GAP havaalanında çokta güzel dinletebiliriz ya da Avrupa’da Buz Patenine uyarlanan… ” kara üzüm habbesi” türküsünü…

Seyfettin Sucu’nun, Kurtuluş savaşını ifade eden “Çanakkale” hoyratını… Sokak Çocuğu ALİ Toprak’ın “Kör Olası Çöpçüler” parçasını… Necip Mirkelamoğlu’nun “Gül Ağacı Değilim.” Şarkısını… Peygamber efendimizin hicazda müezzinlerin rüyasına girip, okuttuğu Şair Nabi’nin “Sakın Terki Edepten” Gazelini… Mehmet’ Nacak’ın saz gezintisini Üstat İsmail Badilli’nin “Kıbrıs” Savaşı Hoyratı… Müslüm Baba’nın ”Pencereden el eder”… İmparator İbrahim Tatlıses in “Ayağında kondura” Türküleri gibi birbirinden eşsiz değerde olan bu ve bunun gibi eserlerimiz… İlla da “Urfa Divanı” GAP hava alanında ve ya şehrin muhtelif yerlerinde dönüşümlü çalsa ne olur… İşte o zaman müzik şehri oluruz, işte o zaman patentli müzik şehri oluruz. Urfa müzik Şehrimize gelenler, Urfa kültür sanat, tarih koridorundan geçerek gelmelidir.

Dedeler yadigârı gibi, İsmail Baddıllı, Mustafa Taşçı, Mehmet Özbek, Yusuf Oktay, Naci Genç kol, Mehmet Nacak, Akif Çekirge Gurubu, Kazım Çiriş, Aziz Yıldız, Mahmut Tuncer, Naci Yoluk, Abdul Kadir karakuş, İ. Bakır Ergin, Osman Azem zekâya unlu gibi, Urfa sıra gecesi müziğini, aslına uygun icra edenlerden oluşan, Vilayet ve 3+1 Belediyelerce destekli, “Urfa Pirler Gurubu” Çoktan Kurulmuş olmalıydı.

Dahası şunlarda yapılabilir protokollerde çeşitli karşılamalarda, açılışlarda, milli ve dini bayramlarda…

Dünyada Yirmi üç figürden, oluşan tek folkloru olan Urfa Dörtlü Değnek Oyunu, sergilenmelidir, oynanmalıdır

Urfa Kültürüyle alakalı, Araştırmacı, tarihçi, şair, yazarlar oluşturulmalı,” Özel Oturak Kasnaklı Müzik Bantlar Arşivi” Merkezi açılmalı. Elimizdeki değerleri aslına uygun tanıtmalıyız. Yoksa… Frenk sandığından Ut olmaz, Urfa’da Müzik Şehri sayılmaz.

Bizce, Urfalı Babe yaşasaydı, Ben gece gündüz çalışıyorum, 3+1 Başkanlar hep yatıyor diyerek, belediyede işe başlamadan istifa eder, Şanlıurfa GAP hava alanında esrinin seslendirilmesine bile müsaade etmezdi.

Başta Dedik ya…

3+1 BAŞKAN, ACIMIZ BÜYÜK ÇOKTAN