09 Ekim 2018 09:42

EĞİTİM -1-

EĞİTİM -1-



2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılı geçen hafta başladı. Milletimize hayırlı olsun diyelim.

Başta sayın C.Başkanımız olmak üzere Milli Eğitim Bakanı ve diğer yetkililer okulların açılışında söylenmesi gerekeni söylediler, iyi dilek ve temennilerde bulundular. Gecikmeli de olsa kalem sahibi olarak bizler de eğitim gibi önemli bir konuyu es geçmeden birşeyler yazmak istedik. Ancak takdir edersiniz ki eğitim hakkındaki görüş ve düşüncelerimizi bize ayrılan sınırlı bir köşeye sığdırmak mümkün değildir. Bu nedenle affınıza sığınarak birkaç bölüm halinde yazmak zorunda kalacağız.

Evet.

Eğitim nedir?

Eğitim neden önemlidir?

Öncelikle belirtelim ki;

İlimde, teknikte, iktisatta kısacası her alanda kalkınmış bir Türkiye olabilmenin yolu eğitimden geçer. Çünkü eğitim her türkü kalkınma faaliyetlerinin temelini oluşturur. Vazifesini iyi yapabilecek, vatanına, milletine faydalı olabilecek, ülke kalkınmasında ilme ve ilmi düşünceye sahip insanı yetiştirme görevini eğitim sistemi üstlenmiştir. Bu nedenle ülkenin geleceği açısından eğitimin rolü büyüktür.

Bir ülke düşünün ki; geri kalkınmışlık zincirini kıramamışsa, toplumun her kesiminde huzursuzluklar baş göstermişse, adalet mekanizması işlemiyorsa, sağlık durumu yetersizse, ekonomik göstergeler iyi değilse, toplumda güven ve itimat sarsılmışsa, politikacılardan şikayet varsa, cehalet yaygınlaşmışsa, bölücülük ve bozgunculuk giderek tehlike arz eder duruma gelebilmişse, din gibi kutsal inançlar siyasete alet edilip rant kapısına dönüşmüşse, devlet dairelerinde vurgun, soygun, talan olağan hale gelebilmişse ve daha nice sayamadıklarımız olumsuzluklar mevcut ise tüm bunların ana sebebi eğitimdeki aksaklıklardır.

Bir ülkede mevcut meseleler çok ve çeşitli olabilir. Bu meselelerin çözümü için iktisadi sistem (Kapitalizm, Sosyalizm, Komünizm gibi) arayışına da gidilebilir. Ancak bilinmelidir ki hangi sistem ve adı ne olursa olsun o sistemi yürütecek, uygulayacak olan insandır. İnsan eğitilmedikçe, insana gereken önem verilmedikçe hiçbir sistem başarıya ulaşamaz. Bu nedenle eğitime bir nevi “insan yetiştirme düzeni” diyebiliriz.

Ünlü sosyoloğ Sait Simon “Fransa’nın tüm tıbbi araçları bir gecede tahrip edilse, aynı düzen altı ay içersinde yeniden kurulabilir. Ama bütün doktorlar bir anda kaybolursa ancak yüz yıl sonra bugünkü düzeye ulaşabilir” demiştir.

Ünlü iş adamı Ford; “Fabrikalarımı ve makinalarımı tahrip edin, ama adamlarını bana bırakın, en kısa südre eski servetime sahip olurum” derken eğitilmiş insan gücünün önemine dikkat çekmiştir.

Kuşkusuz eğitimdeki kasıt bir bakıma vasıflı insan yetiştirmektir. Bu gerçeği yıllar öncesi gören Japonya 1870 li yıllarda okuma yazma bilmeyenlerin oranını sıfıra indirmiştir. İkinci Dünya Savaşına aktif olarak bilfiil katılan Almanya bugün dünya ekonomisine yön vermektedir. Gelişmiş her ülkede sağlıklı bir ekonomik yapıya güçlü bir askeri mekanizmaya sahip olabilmenin ardındaki gerçek, kaliteli beyin yetiştiren “eğitim sistemi” dir.

Unutmayalım ki toplum bireylerden oluşur. İyi bir topluma sahip olmak için de “iyi insan” yetiştirmeliyiz. “iyi insan” ise ancak iyi bir eğitimle gerçekleştirilir.

-Devamı haftaya-