DR.ÇAKMAKLI AVRUPA BASININDA

03 Haziran 2020 07:09

Şanlıurfa,Tarım İl Müdürü Dr.Murat ÇAKMAKLI,KARAGÜL ile Avrupa basınında..ÇAKMAKLI'nın Avrupa'da bir çok önemli dergi ve gazetelerde çıkan KARAGÜL bildirgesi ve röportajı: 












Şanlıurfa,Tarım İl Müdürü Dr.Murat ÇAKMAKLI,KARAGÜL ile Avrupa basınında..ÇAKMAKLI'nın Avrupa'da bir çok önemli dergi ve gazetelerde çıkan KARAGÜL bildirgesi ve röportajı:
 

Dünyada  sadece Güneydoğu Şanlıurfa ilinin Halfeti ilçesinde yetişen ve kendine has rengini ve kokusunu yetiştiği topraktan alan  kara gül (karagül),  çeşitli alanlarda kullanılmak üzere özenle hasat edilmektedir.




Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin 2013 yılında “sakin şehir” ağına dahil ettiği Halfeti, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleri ile bölgenin “gizli cenneti” olarak nitelendiriliyor.




Her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği ilçe, eşsiz coğrafi özellikleriyle sadece bölgede yetişen kara gül bitkisine de ev sahipliği yapıyor. Siyah gülün büyüyen alanı Birecik Barajı suyunun yükselmesiyle azalır.




Kaymakamlık, belediye ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, geniş bir alana yaymak için üç serada siyah gülü yetiştirmektedir.




Yeni koronavirüs (COVID-19) önlemleri nedeniyle eşsiz siyah rengini ve kokusunu sadece bölge halkına gösteren siyah gül, sera işçileri tarafından hasat edilmeye başlandı, kullanılmak üzere dallarını kesti çeşitli alanlarda.




 




Devlet tarafından işletilen Anadolu Ajansı'na konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Çakmaklı, kara gülün Halfeti ile özdeşleşmiş bir bitki olduğunu söyledi.




 




Çakmaklı, kara gülün yetiştiği birçok bölgenin su altında kaldığını söyledi.




 




“Elbette, cennetimiz Halfeti'nin gizli kokusu olarak ifade ediyoruz. İlkbahar ve sonbaharda çiçek açan Halfeti ile özdeşleşmiş bir çiçektir. Önce siyaha döner ve bir süre sonra rengini koyu kırmızıya çevirir. Ancak, bu siyah rengi sadece Halfeti'de alır. Diğer yerlerdeki çalışmalarda siyah gülün siyaha dönmediği ve farklı renk tonlarında büyüdüğü bulundu. Bu siyah rengi ve kokuyu Halfeti'nin iklim özelliğinden, Fırat Nehri'nin suyundan ve bu bölgenin toprağının özelliğinden alıyor. Bu üç önemli özellik bir araya geldiğinde, siyah gül siyah renkte görünür. Kokulu ve asil bir bitkidir. ”




 




Çakmaklı, ilçedeki kara gülün üretim alanlarını genişletmek için çalışmalar yürüttüklerini ve yerel halka eğitim verdiğini belirtti.




 




Çay, lokum, yapraklardan üretilen parfüm




 




Siyah gülün yaklaşık üç hafta önce çiçek açmaya başladığını ve hasat ettiğini belirten Çakmaklı, “Bölge Valiliği, Belediye ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde Halfeti'de üç sera var. Siyah altı-yedi haftalık bir sürede çiçek açar. Tomurcuklandığında, siyaha döner. Siyaha döndüğünde hasat edilir. Hasattan sonra, seralardaki iplerde kurutulmaya bırakılır.




Tamamen kuruduğunda, kullanıma göre ambalajlanır. Hediye paketlerine konur; çay ve Türk lokumu yapraklarından, parfümleri kokusundan üretiliyor. ”




 




Kara gülün markalaşması için de çalıştıklarını belirten Çakmaklı, Bakanlığın Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) Projesi ile daha fazla pazarlama ve markalaşma fırsatı bulacağını belirtti.




 




Salgın nedeniyle sadece yerel halkın siyah gülü görme fırsatına sahip olduğunu açıkladı ve “Ne yazık ki ilkbaharda ziyaretçiler bunu göremeyecek, ancak sonbaharda tekrar çiçek açacak çünkü iki kez çiçek açacak. yıl. Umarım, birçok ziyaretçi bu yıl sonbaharda gelip görme fırsatına sahip olacak. Buraya gelemeyen insanlar için hediye paketleri hazırladık. Talep edilmesi halinde gönderilecekler. ”