Giriş Ücreti Haliliye Meclisinde

07 Mart 2020 01:14

Göbeklitepe'ye giriş ücreti Haliliye Belediye Meclis gündemine gelirken, 3 komisyonun ortak hazırladığı raporda ücreti fazla bulan turistlerin kapıdan dönmemesi için çözüm bulunacağı kaydedildi. 

 


Göbeklitepe'ye giriş ücreti Haliliye Belediye Meclis gündemine gelirken, 3 komisyonun ortak hazırladığı raporda ücreti fazla bulan turistlerin kapıdan dönmemesi için çözüm bulunacağı kaydedildi.

Şanlıurfa'nın en önemli kültürel ve tarihi değeri Göbeklitepe, akın akın turist çekiyor. UNESCO Kalıcı Miras Listesine girmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da 2019 'Göbeklitepe Yılı' ilan edilince, tarihi mabede ilgi gün be gün artmaya başladı.

GİRİŞ ÜCRETLERİ GİT GİDE ARTTI

Haliliye İlçesi Örencik Mahallesinde yer alan Tarihin Sıfır Noktası hem yerli hem de yabancı turistlerin ilk uğrak yeri olurken, ören yerine giriş ücretleri de zaman zaman tepkileri topladı. Göbeklitepe'ye giriş ücretlerinin 40 TL'ye kadar çıkması ile fiyatı fahiş bulan vatandaşlar, her fırsatta yerel yöneticilere seslendi. FAHİŞ FİYAT TURİSTE GERİ ADIM ATTIRDI Hemen hemen her yıl yapılan zaman ile fiyatı giriş ücretinin git gide artması, kente gelen turistleri de hayal kırıklığına uğratıyor. Öyle ki, dünyanın en eski tapınağı unvanına sahip Göbeklitepe'yi görmek için kente gelen bazı yerli turistlerin fiyat nedeniyle ören yerine giriş yapmadığı da iddia ediliyor. Şanlıurfa'nın turizm yılı 2019'u da sekteye uğratan nedenler arasında görülen giriş ücreti için yerel yöneticilerin adım atması beklenirken, konu Haliliye Belediye Meclisinde gündeme geldi.

'GÖBEKLİTEPE İÇİN NE YAPILIYOR?'

Meclis üyeleri tarafından verilen, 'Dünyanın bilinen en eski tapınağı olan Göbeklitepe bölgesinin kalkındırılması için ne tür yol-ulaşım-kaldırım-sosyal tesis yapımları gerçekleştirilebilir?' soru önergesi sonrası araştırma yapan Kırsal Komisyonu, Plan Bütçe Komisyonu ve Trafik Ulaşım Komisyonu, bir rapor hazırladı. Komisyonlar tarafından hazırlanan raporda; Göbeklitepe'nin küresel bir ikona dönüşmesi ve her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapması için sosyal projelerin geliştirilmesi, sunulması, kentin toplumsal zenginliğine katkı sağlayacağı gibi gelecek kuşaklara korunarak aktarılmasının sağlanacağı kaydedildi.

AİLELER GERİ DÖNÜYOR İDDİASI

Göbeklitepe'yi ziyaret eden yerli ve yapancı turistlerin memnun kalmasının da önemine değinilen raporda, özellikle ailece ziyarete gelen yerli turistlerin giriş ücreti nedeniyle güvenlik kapısından geri dönmelerine değinildi. Göbeklitepe'de zaman zaman yaşanan ve Şanlıurfalı vatandaşların da dert yandığı konu ile ilgili raporda, çalışma yapılacağı yer aldı. İşte, komisyonun Göbeklitepe için hazırladığı çalışma listesi: "Göbeklitepe'nin mevcut ziyaretçi karşılama merkezinde özellikle hafta sonlan yoğunlaşan trafik ve bundan kaynaklı park sorunu için yeni alternatiflerin sunulması, - Ulaşım kolaylığının artırılması için şehir merkezindeki seyahat araçlarının daha etkin kullanılması, - Göbekli Tepe'yi ziyarete gelen ve konaklamak isteyen turistler için Göbeklitepe'nin tarihi dokusuna zarar verilmeden butik otellerin yapılması veya şehir merkezinde bulunan, tarihi görünümünden uzaklaşmış hanların restore edilerek otel haline getirilmesi, - Yolların çevre düzenlemesi yapılarak ağaçlandırılması, - Göbeklitepe'deki tesisin dünya standartlarına uygun hale getirilmesi, (Yemek çeşitliliğinin artırılması, hijyene önem verilmesi vb.) - Gün yüzüne çıkarılmamış 15 anıtsal tapınak ve 200'den fazla dikilitaşın olduğu bilinen Göbekli Tepe'de kazı çalışmalarının hızlandırılması ve alının genişletilmesi, - Göbeklitepe'yi turistlere tanıtan rehberlere eğitim verilmesi, - Şehir merkezine 18 km uzaklıkta bulunan Göbeklitepe'ye bisiklet yolu yapılarak, spor turizmine zemin hazırlanması, - Turistlerin alana ulaşımında konforu sağlamak için minibüs seferlerinin artırılması ve kısa sürede gezisini tamamlayan turistin şehir merkezine gelebilmesi için 2 saatte bir yapılan seferin 1 saate indirilmesi, - Göbeklitepe'yi bulan Alman Arkeolog Klaus Schmidt adına tesis veya park yapılması önerilmektedir." KAR, YAĞMUR... KABARTMALAR ZARAR GÖRÜYORDU Öte yandan, Şanlıurfa'daki kar yağışı ve kışın sızan yağmur iddiaları nedeniyle kabartmaların zarar gördüğü öne sürülmüştü. Sosyal medyadan da birçok vatandaş tarafından tepki alan konu da raporlar arasında yer aldı. 3 komisyon, Göbeklitepe'de dikili taşlar üzerinde bulunan kabartmaların doğal etkenlerden korunması (Kar, yağmur, rüzgâr, sıcaklık...) gerektiğini belirtti. Kırsal Komisyonu, Plan Bütçe Komisyonu ve Trafik Ulaşım Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, meclis üyeleri tarafından oylanacak. Özlem DİKMEN-BİHA