Sosyal Medyada "ACI" Tartışma!

20 Eylül 2019 06:31

Sosyal medyada acı bir tartışma yaşanıyor.Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali 'kırmızı biber' hasadı ile başladı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin... 

Sosyal medyada acı bir tartışma yaşanıyor.


Gaziantep'te bu yıl 2'ncisi düzenlenen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali  'kırmızı biber' hasadı ile başladı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, burada yaptığı konuşmada "Güneş, bu coğrafyada çok daha güzel doğuyor. Suyumuz, rüzgârımız sert. Biberimiz kendiliğinden bu lezzete bürünmüyor. İnsanımız mert, tarlamız cömerttir. Biberimiz, hem lezzet hem şifadır. Hep birlikte bunu Dünya sofrasına koyacağız. Geçen yıl şehrimize gelen Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, bu lezzeti sofralarında kullandılar, şimdi ülkelerine Nurdağı ve İslahiye’nin biberlerini alıyorlar, market zincirlerinde satılmaya başlandı” dedi ve Kahramanmaraş’tan "Biber bizim" sesi yükseldi.


Öyle ki konu meclise bile taşındı.



"BİBERİ AĞZINA SÜRERLER"


CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı basın toplantısında biberin Kahramanmaraş'a ait olduğunu belirterek, Fatma Şahin’e seslendi ve "Fatma Şahin’i uyarıyoruz. Maraş’ın zenginliklerini çalmaya çalışmasın. Vallahi de billahi de Maraşlılar bu biberden onun ağzına sürerler. Maraş ile Antep arasında bir biber savaşı olsun istemiyoruz. Maraş biberi, yıllardır Maraş biberidir. Sayın Şahin, ‘Antep biberi’ dedi diye, bu biber Antep biberi olmaz. Gaziantep’in içme suyunu Sayın Şahin Maraş’tan aldı, şimdi gözünü Maraş biberine dikmiş. İnsaflı ol ya" dedi.


LEZZET SAVAŞI BAŞLADI


Tartışma sosyal medyaya da sıçradı ve olaya Şanlıurfalılar da dahil olunca ülkede bir lezzet savaşı daha başladı.


Memurlarnokta.net "Sizce kırmızı biber kimin? Gaziantep’in mi Kahramanmaraş’ın mı?" diye soru. Soru Şanlıurfalılar tarafından bir akıl tutulması olarak değerlendirilirken kısa sürede tartışmaya Antep ve Kahramanmaraş’ın yanısıra Adanalılar da dahil oldu. 



TARTIŞMASIZ GERÇEKLER


Herkes "biber bizim" deyip lezzeti sahiplenmeye çalışsa da bilinen ve tartışma gerektirmeyen gerçekler ise şunlar:


İsot-Kırmızı biber: Şanlıurfa’nındır. Acısını güneşten ve toğrağından alır. Bu yüzden kente özgü bir lezzettir. Belki tek rakibi Meksika acı biberi olabilir. Onun dışında rakip tanınmıyor.


Kırmızı pul biber: Kahramanmaraş’a aittir. Acılığı orta derecedir ve baharat olarak meşhur olmuştur.


Fıstık: Marka değeri olarak Gaziantep’indir. Anavatanı Şanlıurfa’dır. En çok Şanlırufa’da üretilir ancak dağıtım ve pazar işini Gaziantep üstlendiği için Antep ismi ile ünlenmiştir. 


Baklava: İşte tartışmasız Gaziantep’indir. 


AJANS