İSOT Hem Cep Hem El Yakıyor!

05 Eylül 2019 10:00

Şanlıurfa’da bir evde yıllık ortalama 18 kg. civarında tüketilen isot, bu yıl cep de yakacak. 

Şanlıurfa’da bir evde yıllık ortalama 18 kg. civarında tüketilen isot, bu yıl cep de yakacak.


Çok sayıda kişinin geçim kaynağı olan isota bazı tarlalarda kurtçuk  dadandı. Hal böyle olunca ürünler tarlada kaldı. Çiftçi emeğinin karşılığını alamadığına yanarken, bu gelişme pazarda alıcıya da zam olarak yansıdı.  İsota bir hafta içinde 80 kuruştan fazla zam geldi. Piyasaya kilosu 1.90 TL ile giriş yapan isot, şimdiden 2.70 TL’yi buldu. Kentte sonbaharın gelişiyle başlayan isot telaşı fiyatlar karşısında yerini  sıkı pazarlığa bıraktı. Alıcı, hal pazarına gidip mutfak lezzetini zenginleştirmek için her yıl çuval çuval aldığı isotlar için şimdi cebini de düşünmek zorunda kaldı. 


Esnaf, yaşanan isot zammını "Talep çok, ürün az" diye değerlendirirken fiyatların 3 TL’yi bulmasının da öngörüldüğünü dile getirdi.


 


"ÜRÜN TARLADA KALDI"




 


Tarlada çiftçi ise yaşadıkları zarardan yakındı. Tarım İl Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışmak gerektiğini ancak yeterli ilginin gösterilmediğini dile getiren çiftçi, "Kurtçuk bazı tarlalarda var. İsota zararı çok. Ürün tarlada kaldı. Kar elde edebilmem için 3 TL’den satış yapmamız gerekiyor. Yoksa işçilerin parasını dahi ödeyemeyecek duruma geleceğiz. Bu yıl isot cebimizden yiyecek" dedi.


Adeta altın borsasıyla yarışan isot geçtiğimiz yıl 1-2 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyordu.


Özlem ÇELİK-AJANS URFA