Belediye Meclisinden Önemli Kararlar

20 Haziran 2019 21:42

Mecliste, açılış ve yoklamanın ardından İhtisas Komisyon Raporlarına geçildi. Toplantıda görüşülen 5 rapor, üyelerin oy çokluğu ile kabul edildi.  

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı MeclisToplantılarının dördüncü birleşimi bugün gerçekleşti.




Toplantı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Kaytan başkanlığında yapıldı. Mecliste, açılış ve yoklamanın ardından İhtisas Komisyon Raporlarına geçildi.

Toplantıda görüşülen 5 rapor, üyelerin oy çokluğu ile kabul edildi.

URFA'DA TARIM GELİŞTİRİLECEK


Görüşülen ilk gündem maddesine göre; GAP'ın kalbi Şanlıurfa'da sebze ve meyveciliğin geliştirilmesi ve arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda, her ilçeye özgü ayrı durum raporu hazırlanması, raporların ilişkilendirilerek son şeklinin verilmesi, sorunların çözümü için yetkili birimlerle amaç ve hedeflere yönelik eylem ve planların hazırlanması için gerekli çalışmaların yürütülmesi üyelerin oy çokluğu ile kabul edildi.

'TARIM GÖÇÜ DURDURULMALI' 


Rapor sonrası söz alan HDP Meclis Üyesi Sema Aişeoğlu, kentin kanayan yaralarından biri olan 'tarım işçiliği'ne değindi. Aişeoğlu, En fazla tarım işçisi göçünün yaşandığı illerin başında gelen Urfa'da, birçok vatandaşın zor şartlarda çalıştığını kaydetti. Aişeoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:


"Çok önemli bir konuya değinilmiş. Tarım işçisi olarak en büyük göçü veren bir il Urfa. Ama ne yazık ki, o kadar güzel tarım topraklarına, tarım alanına sahipken biz Urfamızın yarısını başka şehirlere tarım işçisi olarak gönderiyoruz. Çok kısa bir süre öncede feci bir kaza ile selde birçok tarım işçisi arkadaşımız yaralandı. Bu acının kapanması için yerel yönetimlere ciddi anlamda sorumluluk düşüyor.Tarım göçünün durdurulması, tarım işçiliği kendi ilimizde yapılması kadar önemli bir çalışma önümüzde göremiyorum. Komisyona ve yerel yöneticilerin bu konuda daha önemli çalışmalar yapmasını istiyoruz."




OSMANBEY'E YENİ HATLAR


Görüşülen bir diğer raporda ise 'Osmanbey Kampüsü'ne ulaşımın kolaylaştırılması' gündeme geldi. Yoğun bir yolcu akışının olduğu bölge için ulaşımın kolaylaştırılması ve toplama merkezinin rahatlaması için TOKİ Konutları, Ziraat Fakültesi ve Karaköprü 35 metre gibi güzergahlardan direkt otobüs hatları için gerekli çalışmaların yapılması üyelerin oy çokluğu ile kabul edildi.


Rapor sonrası kentin sorunlarını mecliste tartışan üyeler, çeşitli önerilerde bulundu.

GAP VADİSİNDEN BİSİKLETLİ YOL


HDP'li meclis üyesi GAP Vadisinden Osmanbey Kampüsüne kadar 'bisiklet yol'unun açılmasını teklif etti.

OSMANBEY'E RAYLI SİSTEM


Raylı sistem projesini hatırlatan Meclis Üyesi Mehmet Açar, "Osmanbey Kampüsüne hafif raylı sistem, oradan Evren Sanayi Sitesine ve Balıklıgöl'e bir proje düşünülmüştü. Ancak hafif raylı sistemin Balıklıgöl'e olan istikametinden altyapı nedeniyle  tarihi yapıya zarar vereceğinden vazgeçildi. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Osmanbey ve Evren Sanayi'ye olan projeleri düşünüyor. İnşallah o projenin bu dönem hayata geçirilmesini arz ediyoruz" diye konuştu.




'İNDİRİM SÜREKLİ OLSUN'


Öğrencilere uygulanan indirimin sürekli olmasını teklif eden Meclis Üyesi Nahide Kılıç, "Öğrencilerimiz için sadece geçici olarak verilen vaatlerle değil de verdiğimiz bazı vaatleri sürekli hale getirirsek daha iyi olacak. Bütün öğrencilerimiz için yüz 60 indirimin sürekli hale getirilmesini teklif ediyorum" sözlerini kullandı.

TRAMBÜS GÜNDEME GELDİ


Ulaşım raporunda trambüs projesine değinen Meclis Üyesi Ruken Baran, 'Proje neden iptal edildi?' dedi.


Baran'ın sorusunu yanıtlayan Kaytan, 'Proje iptal edilmedi. Şu anda çalışma devam ediyor, firma taahhüdünü yenileyecek. İşlem devam edecek. Araçlarla ilgili ekonomik krizin neden olduğu, zamanında teslim edilemedi. Şu anda araçlarla ilgili hazırlık yapılıyor" ifadelerine yer verdi.

HAYVAN KESİM ÜCRETLERİ DE BELİRLENDİ


Büyükşehir Belediyesine bağlı Birecik mezbahanesinde küçük baş hayvan için 9 TL, büyükbaş hayvan için 30 TL olan kesim ücretinin, karar tarihinden itibaren küçükbaş hayvan için 15 TL, büyükbaş hayvan içi 70 TL olarak uygulanması komisyon tarafından uygun görüldü.

HALFETİ 'CAZİBE MERKEZİ' OLACAK


Şanlıurfa'nın 'Saklı Cebbet'i olarak adlandırılan Halfeti'de, iç ve dış turizm rekabetini sağlamak üzere su sporlarının geliştirilmesi ve ilçenin cazibe merkezi haline gelemsini sağlamak üyeler tarafından kabul edildi.




İhtisas Komisyon Raporları sonrasında Plan Bütçe ve Komisyondan gelen raporlar görüşüldü.

BEYAZGÜL'E İKİ YETKİ BİRDEN


Geçtiğimiz gün mecliste alınan Arakan'a 63 bambu, 1 mescit ve 2 su kuyusu kararı sonrası, komisyon protokol yetkisinin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'e verilmesini istedi. Komisyondan gelen bu talep HDP'li üyeler tarafından reddedilse de, çoğunluğu sağlayan AK Partili üyeler tarafından oy çokluğu ila kabul edildi.

Bir diğer rapor olan 'sözleşmeli personel ücretlerinin belirlenmesi' için de yine Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'e, üyeler tarafından yetki verildi.




MECLİS KOLTUĞU, SERVET'E VERİLDİ


Öte yandan, halka açık yapılan mecliste bugün en genç izleyici olan küçük Servet, başkanvekili Kaytan tarafından koltuğa davet edildi. Başkanlık koltuğuna geçen Servet, mecliste yüzleri gülümsetti.

Büyükşehir Belediye meclisi dördüncü birleşimi de sona ererken, üyeler yarın son birleşim için bir araya gelecek.

Özlem DİKMEN-ÖZEL HABER/BİHA