AÇANAL URFA'YA DAVET ETTİ

24 Mayıs 2019 01:08

Şanlıurfa Milletvekili Ecz. Z. Gülender Açanal'dan davet. 
Şanlıurfa Milletvekili Ecz. Z. Gülender Açanal

18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) bugün toplanan genel kurulunda söz aldı. Açanal, Şanlıurfa'da bulunan müzelerle ilgili bilgi verdi ve Müzeler Haftasını kutlayarak milletvekilleri ve tüm vatandaşları Şanlıurfa'ya, müzeleri ve tarihi yerleri görmeye davet etti. Milletvekili Açanal bunun yanında müzelerin girişlerinde kullanılan Müze Kart'ın vatandaşlar tarafından 70 lira karşılığı edinilmesi halinde 1 yıl boyunca tüm Türkiye'deki 300 müze ve ören yerinin (https://muze.gov.tr/urun-detay?CatalogNo=KRT-MZA01-08-008 bu linkte belirtilen bazı yerler haricinde) sınırsız ve ücretsiz gezilebileceğini söyledi.

Açanal, Kültür Bakanlığının bu şekilde toplumda müze gezme alışkanlığı edinilmesi amaçladığını sözlerine ekledi.

 


'EMSALSİZ ESERLER BULUNUYOR'

 


Milletvekili Açanal Genel Kurulda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri

18-24 Mayıs Müzeler Haftası nedeniyle söz almış bulunmaktayım

Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe'ye ev sahipliği yapan peygamberler şehri Şanlıurfa'da Türkiye nin en büyüğü olan Şanlıurfa Müzesinin temelleri 2012'de atılmış olup Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2015 yılında açılışı yapılmıştır.

Dünyanın en özel eserleri arasında yer alan;

Neolitik döneme ait insan boyutlarında yapılmış en eski heykeli 'Balıklıgöl Adamı' Dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe kazı buluntuları,

Nevali Çori tapınağı, Savaşçı Amazon kadınlarının dünyada mozaiğe resmedilmiş tek örneği ve daha birçok tarihi eser Şanlıurfa Müzesinde sergilenmektedir.

Ülkemizdeki emsalsiz değerleri koruma ve yaşatma adına Müzecilik haftasını kutluyor, sizleri ve tüm vatandaşlarımızı müzelerimizi gezmeye bekliyorum.”

Ajans Urfa