OSB'DE MYO AÇILIYOR

02 Nisan 2019 21:21

 

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi 2. Kısımda yer alan Hazır Giyim ve Konfeksiyon Organize Sanayi Bölgesi küme koordinasyon merkez binasında gerçekleştirilen tören sonrası, Şanlıurfa Teknokent Üniersite Sanayi İşbirliği Merkezi (ÜSİM) Ofisi’nin açılışı ve daha önce gerçekleştirilen eğitimlere katılan mentorlar ile menti eşleştirmeleri yapıldı.


Törende bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, kurulacak meslek yüksek okulunun, Şanlıurfa’da üretim ve istihdamın artırılmasına yönelik özel bir proje konusu olduğunu belirterek, “Ayakkabıcılık İhtisas Bölgesinin yanında bir de HOSAB olarak adlandırdığımız Hazır Giyim ve Tekstil Organize Sanayi Bölgesinde yer alacak sanayici ve üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak, yatırım yapmaları için teşvik etmek ve bölgeyi cazip hale getirmek için özel bir proje uyguladığımız, toplam 300 dönümün üzerinde, ortak ihtiyaçların karşılanmasına yönelik kamu-özel sektör işbirliğiyle oluşturduğumuz alanlardan bir tanesidir. Buradan çok umutluyuz. Bugüne kadar sıkıntısını çektiğimiz, işsizlik sorununun çözülmesine yönelik en çok umutlu olduğumuz alanlardan biri burasıdır. 2020 yılına girdiğimizde hem meslek yüksek okulumuzun hem de diğer meslek kurslarımız sayesinde İnşallah burada 10 bin Şanlıurfalı kardeşimiz eğitilmiş vaziyette sektöre kazandırılmış olacaklar” diye konuştu.


Ayakkabıcılık İhtisas Bölgesi’nin de özel bir proje olarak uygulandığını, fabrika binaları ve diğer donatıların kamu desteğiyle inşa edildiğini hatırlatan Vali Erin, “Şu anda yatırımcı taleplerini topluyoruz. 13 yatırım alanımız var ve şu anda aldığımız 10 yatırım başvuru inşallah en kısa sürede sadece makinelerini getirerek orada üretime başlayacaklar. Bu modeli hem tekstil hem de diğer alanlarda da yaygınlaştırmak suretiyle, yatırımcıların istifadesine sunabileceğimiz şartların tamamını bundan sonra da zorlayacağız” dedi.
 




Hazır Giyim ve Tekstil OSB için de Ayakkabı İhtisas OSB’de uyguladıkları tekniği uygulamak istediklerini bu amaçla Avrupa Birliği finans desteklerine başvuru yaptıklarını kaydeden Vali Erin, “Ayakkabıcılık İhtisas Bölgesinde Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle binaları biz yaptık. Hazır Giyim ve Tekstil bölgesinde de bunu uygulamak istiyoruz. İnşallah başvurumuz kabul görür ve bunu başarırız. Sadece Şanlıurfa merkezde değil, Viranşehir, Siverek ve Birecik’te de tekstil üzerine faaliyet gösteren yatırımcılarımızın fabrika binalarını da biz yaparak onların hizmetine sunacağız” şeklinde konuştu.


Komşu illerle kıyaslandığında Şanlıurfa’nın, bölgede potansiyeli en yüksek il olduğunu dile getiren Vali Erin, bu potansiyelin değerlendirilmesinde geçmişte sıkıntılar yaşandığını ancak bugününiversitenin desteği ile bu boşluğun doldurulacağına inandığını söyledi.


Kamunun destek ve teşvikleri, üniversiteler vasıtasıyla bilimin katkı ve desteği ile özel sektörün cesareti ve iş yapma kabiliyetinin birleştirilmesi gerektiğini ifade eden Vali Erin, aynı zamanda sanayiciye, üreticiye kaliteli ve verimli üretim yapacak nitelikli elemanları da yetiştirmemiz gerekiyor. Bunlardan bir ayak eksik olduğunda iş yürümüyor. İnşallah bu yeni dönemde, hem Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın, hem üniversitemizin hem de tüm kamu idareleri ile meslek kuruluşlarının oyunun içinde olduğu bir denklemle, Şanlıurfa kalkınmasını, gelişmesini hızlandıracağını dile getirdi.
 




Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, üniversite sanayi işbirliğinin büyük bir ifade olduğunu belirterek, “Terim olarak çok kapsamlı bir konu. Şanlıurfa’da da çok kapsamlı bir çalışmaya girdik. Bu tip projeler, dünyada çok sözü edilen ancak başarı oranı çok yüksek olmayan projelerdir. Birebir çok üstün gayret, ikili ilişki ve diyalog gerekiyor. Aksi takdirde bir türlü yürümüyor. Tabi burada negatif bir tablo çizmek istemiyorum. Biz, Harran Üniversitesi olarak fakülteleri, meslek yüksek okulları, TEKNOKENT, kurulacak teknoloji tanıtma ofisi ve hocalarımız ile büyük bir külliyeyiz. Şanlıurfa’ya çok büyük hizmetler yapabiliriz. Bunun için, organize bir faaliyet yapmamız gerekiyor. Bu kapsamda ben şahsen, geldiğimden beri hocaların ilgi alanlarını dikkate alarak acaba kapsamlı araştırma grupları kurabilir miyiz, Şanlıurfa’ya, Harran Üniversitesi’ne has büyük çalışma grupları kurabilir miyiz diye çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.


Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak Meslek Yüksek Okulu’nun başarılı olması ve amacına ulaşması için tüm imkanları seferber edeceklerini kaydeden Rektör Çelik, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kurum kuruluşlara teşekkür etti.


Şanlıurfa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün ise Vali Abdullah Erin’in, 2017 yılında üniversite-sanayi işbirliğine yönelik çağrı yaptığını ve bunun üzerine Şanlıurfa Ticaret Sanayi Odası işbirliğiyle Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezi’nin kuruluşunun başladığını hatırlatarak, bu merkezin Şanlıurfa’da sanayinin gelişimine çok önemli katkılar yapacağından şüphe duymadığını söyledi.
 




Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Peltek de Şanlıurfa Teknokent ile yaptıkları işbirliği sayesinde sanayicilere mentorluk yapacak kişileri yetiştirmek için bir eğitim programı düzenlediklerini, nitelikli eleman yetiştirmek adına tüm projelere destek verdiklerini belirterek, “Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimizin sanayisinin gelişmesi için desteklerimizi sürdüreceğiz. Nitelikli meslek elemanlarını yetiştirecek olan meslek yüksek okulumuz da destek verdiğimiz projeler arasındadır. Bu projenin bir yıl içerisinde hayata geçmesi öngörülüyor. Şimdiden Şanlıurfa’ya hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Şanlıurfa OSB Meslek Yüksek Okuluna ilişkin protokole imza attılar.