2 Milyon Turist Bekleniyor AMA!

30 Ocak 2019 23:18

‘2019 Göbeklitepe Yılı’nı turizmde fırsat olarak değerlendirmek isteyen Şanlıurfa’da 2 milyon turist hedefleniyor,"AMA"! 
‘2019 Göbeklitepe Yılı’nı turizmde fırsat olarak değerlendirmek isteyen Şanlıurfa’da 2 milyon turist hedefleniyor.,"AMA"!

Bu hedef için birçok paydaştan öneri ve fikirler gelirken, kentteki en büyük eksiklik ise konaklama kapasitesinin yetersiz olduğu düşünülüyor.


Bu yıl 2 milyon turist bekleyen kentte ne yazık ki, 6 bin civarında konaklama kapasitesi bulunuyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılını ‘Göbeklitepe Yılı’ olarak açıklamasının sevinci sürerken Şanlıurfa’da bu yıla ilişkin bir yol haritası belirlenmeye çalışılıyor. Sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar, kanaat önderleri ‘Göbeklitepe Yılı’na ilişkin öneriler sunup, fikir üretmek için kafa yoruyor. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri de Göbeklitepe’yi turizmde bir lokomotif haline getirmeye çalışıyor.

Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler nedeniyle Göbeklitepe’yle ilgili çalışmalar gölgede kalırken kentte bu yıl beklenen 2 milyon turist hedefine nasıl ulaşılacağı ise merak konusu. Geçen yıl 1 milyon turist hedefinin tutturulduğu yetkililer tarafından dile getirilse de bunun birçoğu ya günü birlik yapılan ya da bir günlük konaklama şeklinde yapılan ziyaretler oldu.



ESKİ GELENEK YOK ARTIK

Bir zamanlar Şanlıurfa’ya gelenlerin neden kentte çok otel yok sorusuna karşılık olarak ŞanlıurfaIı’ların misafirperverliği nedeniyle misafirlerini otellerde değil de evinde barındırdığı gerçeği artık tatlı bir anı olarak kalmış görünüyor. Kentte değişim ve dönüşüm yaşanırken bu ister istemez birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. Bu yeniklerin çoğu da turizmde sektöründe yaşanıyor.



KONAKLAMA YETERSİZ DÜŞÜNÜYOR

Daha fazla turist çekmek, gelen turistlerin kentte daha fazla kalmasını sağlamak için birçok paydaşa ve bileşenlere iş düşüyor. Örneğin 2 milyon turist hedefleyen bir Şanlıurfa’da ne yazık ki, konaklama imkanları yetersiz kalıyor. Turizm sezonunun en yüksek zirveye çıktığı ilkbahar ve yaz aylarında Şanlıurfa’da konaklama tesislerinin tamamı dolarken, gelen turistler konaklama imkanı bulamadığı için ya ziyaretlerini günü birlik yapıyor ya da yakın iller olan, Gaziantep, Mardin veya Diyarbakır’a gitmeyi tercih ediyor.



KONAKLAMA KAPASİTESİ 6 BİN CİVARINDA

2019 ‘Göbeklitepe Yılı’nı bir fırsata çevirmek isteyen Şanlıurfa’da 2018 yılına ait verilere göre turizm tesislerindeki toplam konaklama kapasitesi il ve ilçeler dahil 6 bin civarında. Kültür Müdürlüğünün konaklama verilerine göre 4 bin 262 il merkezinde, bin 741 de ilçelerde olmak üzere toplam 6 bin 3 konaklama kapasitesi bulunuyor. Yapımı devam eden turizm tesisleriyle birlikte bu sayının 2019’da 7 bin civarında olması bekleniyor. Yine il genelinde 31 adet A grubu seyahat acentesi ve A grubu şube seyahat acentesi olmak üzere toplamda 43 seyahat acentesi bulunuyor. Konaklama kapasitesi bu olurken, 2 milyon turist hedefleyen bir kentin bu kadar turisti nasıl ağırlayacağı ise şimdiden merak konusu oldu.



NE YAPILMASI GEREKİYOR?

Şanlıurfa’daki konaklama kapasitesinin arttırılması için hem devletin hem de özel sektörün devreye girmesi gerekiyor. Devletin hem bürokratik esnekliği sağlaması ve teşvikleri devreye koyması, özel sektörün de ‘2019 Göbeklitepe Yılı’nı fırsat olarak görmesi ve uzun süreli konaklama yatırımlarına yönelmesi gerekiyor.

Hüseyin ÖZKAN-AJANS URFA