"EMANET Mİ?

29 Kasım 2018 17:18

URFAPRESS Yazarı Yusuf AKTAŞOĞLU'nun kaleminden..İşte o köşe yazısı: 
EMANET Mİ?


Hayatımızın vazgeçilmez kelimelerinden olan bu ifadeyi hemen hemen Günde bir kaç kez telaffuz edip, muhteviyat, anlam ve kapsama alanı yetmez bizde onu koymadığımız, konuşlandırmadık bir yer bırakmayız.


Aslında hiçte haksız değilizdir, çünkü teoloji ile beraber bütün beşeri ideal, fikir, düşünce, felsefe ve nizamlarda Emanet çok büyük bir yer kaplar. Hatta öyle ki İlahi Dinlerin tamamının öğretilerinde bu konuyla ilgili hükümler emirler ve yer yer tembihler bulunmaktadır.


En son İlahi Din olan İslam Dinimizde de bu mevzu ile ilgili açık beyan ve emirler ile beraber, uygulamada da Hz Muhammed Mustafa (sav) hadisleri ve yaşamında yer bulunmaktadır.


Buraya kadar hiçbir problem görülmemektedir, doğru, aslında problem çıkaran ya da problem varmış gibi lanse eden yazanlar yani bizleriz!
Emanetse emanet kardeşim, geç onu yav bizim hamamda, otellerde, bankalarda, kuyumcularımızda, Garajlarda, Garlarda velhasıl komisyoncularımızda bile bir çok emanetimiz var, ha bu arada herkesin emaneti yok bazı kişilerin ruhsatlı ruhsatsız emaneti var ki hiç o ağır mevzuya girmeyelim!.
Bizimde zaman zaman bir emanetçiye ihtiyacımız olmuştur aslında.


Gelelim konumuza emaneten bazı açıklamalar yapsak ta emin olun konumuzdan çıkmadan Emaneti Emin bir Emanetçi ye teslim etmek lazım.
Yoksa ihanetle karşı karşıya kalırız.
Emanet; emin olabilmek, güvenebilmek, itimat etmek.
Bütün bunları parasal, ziynet ve kıymetli eşyalarımızla beraber geçici ihtiyaçlarımızı karşılaması için kullandığımız Emanetlerimizi teslim etmedeki Emanetçiye güvenmeden, kriterlere uymadan ve Güvence vermeden teslim etmiyoruz da! Hayatımızın diğer alanlarında niçin bu kadar hassas davranıyor muyuz?


Çünkü biz emaneti üstlenmiş ama emanete riayet etmemiş.
Çünkü biz emanetin kıymetini bilmeyip, ona ihanet etmiş.
Çünkü biz emanete sahip çıkmayıp onu hafife almış, dilimize pelesenk ettiğimiz ve genelde menfaatimize göre şekillendirip, aslına künhüne ermeden bir hayat yaşamaktayız.


EMANET Mİ?

"Şüphesiz Allah, size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Bununla Allah, size ne güzel öğüt veriyor!.. Doğrusu Allah, işitendir, görendir."
Nisa Suresi, 58. Ayet

Damga Gazetesi