KAŞMER PLANINI İPTAL ETMİYORUZ

11 Ekim 2018 12:13

Kaşmer Dağı'yla ilgili basın açıklamasında bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, imar planının iptal edilmediğini belirterek "Askıya çıkarma kararı var" dedi. 
Kaşmer Dağı'yla ilgili basın açıklamasında bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, imar planının iptal edilmediğini belirterek "Askıya çıkarma kararı var" dedi.


"Ben parayı bilmiyorum, bende Şanlıurfa sevdası var" diyerek kendisine yönelik iddiaları sert bir dille eleştirerek kırgın olduğunu vurguladı.
Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantılarının Ekim Ayı ilk birleşiminde gündeme gelen, Kaşmer Dağı'nın imara açılmasıyla ilgili tepkiler devam ediyor.

İmar planı ile ilgili oluşan tepkilere yönelik Cumhuriyet Sosyal Tesislerinde basın mensuplarıyla bir program düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, burada önemli açıklamalarda bulundu.



"ALGI YANLIŞ YÖNETİLİYOR"

Kaşmer Dağı'nın imara açılmasıyla ilgili yanlış algılar oluştuğunu söyleyen Çiftçi, "Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisimizin bu ay içinde almış olduğu Aşık-Öğütçü'nün imar planlamasına ilişkin karar bir takım tartışmalar, yorumlar, fikirler kamuoyu önünde tartışılıyor. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, tartışmanın yapılmasında, fikirlerin belirtilmesinde Şanlıurfa Büyükşehir Meclis Üyesi ve Büyükşehir Başkanlığı olarak mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Süreçle ilgili bir yanlış değerlendirme var, içerikle ilgili yanlış bilgiler var, algı yanlış yönetiliyor" ifadelerini kullandı.



"TEKLİFİ CELALETTİN GÜVENÇ GETİRDİ"

Açıklamalarına devam eden Çiftçi, "Birincisi, Aşık-Öğütçü planlı alan çalışması ne zaman başladı? 2015 tarihinde Bakanlar Kurulumuzda kararname ile karara bağlanana bir yer. Bu kararname ile hazineye ait olan 5 bin dönüm yer, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığına kentsel dönüşüm alanı olarak onay veriliyor. Bu onay başvurusunu Eylül 2014'de meclisimizin kararı ile talepte bulunuluyor. Benim Karaköprü Belediye Başkanlığı dönemimde ve dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç döneminde belirleniyor. Biz onayı verdik fakat bu teklifi bize dönemin Belediye Başkanı getirdi. Biz olsaydık yine getirirdik" diye konuştu.



"BU YER, BALIKLIGÖL HAVZASINDA DEĞİL!"

Aşık-Öğütçü imar planının Balıklıgöl havzasına denk gelmediğine değinen, "Neden bu yer?" sorularını yanıtlayan Çiftçi, " Çok öncelerde yapılan çevre düzen planı Şanlıurfa'nın 30 yıllık vizyonunu belirleyen üst plan kentsel gelişim planını burası olarak belirledi. Bu yer 7.sınıf arazisi. Çevrenin, Orman Bölgenin, Devlet Su İşlerinden yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde, bu bölgenin her şekliyle uygun olduğunu gösteriyor. Bizde bu görüşler çerçevesinde karar verdik. Burası herhangi bir havzada değil, Balıklıgöl havzasında değil onu söylüyorum. Balıklıgöl havzasının üst sınırı buraya bitişik olan alan. O alanda değil, bu alan çok geniş"



"KARARI YALNIZ VERMEDİK"

Projenin "Neden bugün?" gündeme geldiğini açıklayan Nihat Çiftçi, "Bu plan 2015'de başladı 3-4 yıllık bir plan, kolay olmuyor. Karar verildi, kararlar kesinleşti, ilgili kurum görüşleri alındı, buraya işgaller başladı. Ve biz bu işgalleri defalarca, muhafaza altına aldık. Gaziantep yanı başımızda. TOKİ ile bir toplantı gerçekleştirdik. Arkadaşlarla birlikte "55 bin konut Gaziantep'de yapıyorsunuz, Şanlıurfa'nın ne suçu var" dedik. TOKİ başkanı bizden burayı talep etti, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak. Yani biz Şanlıurfa'da kentsel dönüşümü bekleyen yerlere karşılık burayı verebiliriz. Yeni bir proje karşılığı veremeyiz. Gecekondu dediğimiz alanları ilan etmişiz. Onlara karşı biz burayı harcayacağız, onlara karşı biz burayı vereceğiz. Onun için ben veremem. TOKİ Başkanımız "Başkanım doğru söylüyorsunuz, biz hazineden yasal anlamda alabiliyoruz ama büyük bir emek var. 2 yıldır çalışmışlar, biz hazineden talep edelim birlikte bir planlama yapalım" dedi. Ve buna karar verdik, yalnız başımıza vermedik. Bunun üzerine çalışmalar başladı" sözlerine yer verdi.



"ASKIYA ÇIKARMA KARARI VAR"

Uydu Kent planlamasının askıya çıkarıldığını ifade eden Çiftçi, "Ekim ayında grup kararıyla ve meclisteki tüm siyasi patilerin ortak kararı, oybirliği ile onay aldık. Bir plan onay aldıktan sonra bitmiş değildir, yürürlüğe girmiş değildir. Diğer kamu kurum ve kuruluşlar, sivil tolum kuruluşları, basınımızın, halkımızın çalışmayı askıda görebilmesi için çalışma meclis tarafından onaylanmıştır. Yani askıya çıkarma kararı var. Askıda yapılabilecek tüm ilaveler, görüşler, fikirler tekrar meclisimizin önüne gelip, komisyona havale edilip, çalışılıp, görüş rapor haline getirilip, meclise tekrar gelir ve meclis karara bağlar. Ya evet itirazınız doğru der, kabul eder. Ya da itiraz şu gerekçeden dolayı doğru değil der, tekrar karara bağlar. Bu karar tekrar ilan edilir, duyulur" sözlerini kullandı.



"MÜLKİYETLE İLGİLENMEDİK"

Nihat Çiftçi konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Bu yerin mülkiyeti yüzde 96 kamu, yani 5 bin dönüm Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın kentsel gelişim ve dönüşüm alanı, 3600 dönümü hazineye ait, içinde 400 dönümü mülkiyet. Hiçbir zaman mülkiyetle ilgilenmedik, bakmadık. Kime aittir bilmiyoruz, kapalı kalır. Çünkü kapalı kalmazsa siz duygusal davranırsınız. Geçmişine bakabilirler, devletin tapusu burada, kadastrosu burada. Özel mülkiyeti ne yapayım? Siz özel mülkiyetsiniz olmazsınız mı diyeyim? "



"BU YER, FAKİRE-FUKARAYA GİDECEK"

Projenini kentsel gelişim ve dönüşüm için kullanılacağını vurgulayan Çiftçi, "Ne zaman artık evler yıkılacak? İşte arkadaşlar bu kentsel dönüşüm bunun için yapılacak. Bu arkadaşlar bizi bekliyor. Bu arkadaşlar bize emanet verdi. Benim dönemimde değil, ben gelişimle ve dönüşümle uğraşan bir kardeşinizim. Bunun için çaba sarf ediyorum Bu alan, dağlık alan bunun için kullanılacak. Yasal anlamda başka bir şey için kullanamazsın. Yasa açık ve net. Kentsel gelişim ve dönüşüm için kullanılacak. Herkes benden su ve yol beklerken, biz devasa projeleri nasıl yapacağız. Temel yola mı harcayacağız yoksa kardeşlerimizin kentsel dönüşümüne mi harcayacağız. öncelik neresi? Öncelik tabi ki su, tabi ki yol. Bunları yapan bu kadrodur. 10 ilçede arıtma tesisi yaparken, çöp aktarmasını yaparken, bir yerden de şehrimizi gecekondudan nasıl kurtarabiliriz. Geçmiş geçmişte kaldı, ondan dolayı bu yer halka gidecek, fakire-fukaraya gidecek" dedi.



"NE YAPAYIM AİLEMİ Mİ DEĞİŞTİREYİM?"

"Ben parayı bilmiyorum, bende Şanlıurfa sevdası var" diyen Çiftçi, "Bu yerde arsa baronlarının yeri olmamış olabilir. Bu yer Karaköprü ilçe sınırları içerisinde kalabilir. Ben Karaköprü'den gelmiş olabilirim. Ne yapayım ailemi mi değiştireyim? Ey Şanlıurfalı kardeşlerim ne yapayım, Nihat Çiftçi olarak 17 yıldır huzurunuzda, her şeyi açık, şeffaf yapan bir insan olarak aile mensubiyetimi mi değiştireyim? Eleştiri alıyorum, benim yerlerim Karaköprü'de. Benim babamdan kalan yer 2 katlı imar planı. Kamuoyu diyor ki 10 yıldır, bu adam orayı 5 katlı yapacak, herhalde onun için çalışıyor? Arkadaşlar ben niye onun için yapayım. Ben parayı bilmiyorum, silmişim, kafamda yok. Şanlıurfa sevdası var, ona hizmet var, bu sorumluluk öyle kolay değil" sözlerini kullandı.

AYRINTILAR GELİYOR...

AJANS URFA