BURUN ESTETİĞİ ARTIK ŞANMED'TE

01 Ekim 2018 10:46

Özel Şanmed Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı ve Fonksiyonel Burun Cerrahı Op.Dr.Kadir Özdamar konu ile ilgili merak edilen soruları cevapladı. 
Özel Şanmed Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı ve Fonksiyonel Burun Cerrahı Op.Dr.Kadir Özdamar konu ile ilgili merak edilen soruları cevapladı.

Burun Estetiği Nedir ve neden sık olarak yapılmaktadır?

Burun estetiği burnun hem iç ve hem de dış yapısında değişiklik yapılan estetik ve fonksiyonel(nefes alam amaçlı) vbir ameliyattır. Hastanın sağlıklı, doğal ve şık bir burun yapısına sahip olabilmesi için burunda küçültme gerektiğinde, uzatma yada burun ucu kaldırma gibi işlemler yapılır. Burun estetiği ameliyatı (Rinoplasti) ülkemizde son yıllarda giderek artan sayıda yapılmaktadır. Burun estetiğinin bu kadar sık olmasının önemli nedenleri şöyle sıralayabilirim:Artan cerrahi imkanlar ve hastanın hekime kolay ulaşabilmesi Öz çekim ve sosyal medya hesaplarının sık kullanılması Hekimlerin artan tecrübesi ve artan başarılı sonuçlar.

Neden burun estetiği olma ihtiyacı hissediyoruz?

Yüzümüzün tam ortasındadır ve iletişim kurarken yüzümüzde ilk göze çarpan organdır. Yüzümüzde en önde olan organ olması nedeniyle çok fazla travmaya maruz kalır ve şekli bozulur. Genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile bozulan burun ameliyat ile daha güzel olabilir. Burun estetiği ameliyatında alınan olumlu sonuç yüzün görünümünü çok olumlu değiştirecektir.

Yaptığımız doğal burun estetiği ameliyatlarında yeni konsepte uygun olarak, kaş- burun estetik çizgisine, burun ucunun ideal genişliğine, burun sırtının aşırı oyuk olmamasına dikkat ediyoruz. Yuvarlak veya uzun yüzü olan bir hastada burun uzunluğu önemlidir. “Çene problemleri” çok sık olarak karşımıza çıkar. Uzun olan çeneleri kısaltmak, kısa olan çeneleri uzatmak burunun daha iyi görünmesine yol açar.

Aşırı eğri burunlar, daha önce ameliyat olmuş(revizyon) burunlar, semer burun deformitesi olan burunlar gibi zor olgularda beklentileri hastayla çok iyi konuşmak gerekir. Hastanın yüzündeki nevüsler (et beni) hastanın onayı ile çıkarmak gerekebilir.

Yine burun estetiği sırasında gerekli olgularda dudaklara dolgu yapmak burun estetiğini tamamlamaktadır. Kulakların da iyi değerlendirilmesi kepçe kulak deformitesi varsa burun estetiği ile aynı anda düzelmesi daha iyi bir sonuç verecektir. Hastalarımızın rinoplasti ameliyatını yapmadan önce sadece burnunu değil mutlaka yüzünü de değerlendirerek daha iyi bir sonuç almaya çalışıyoruz.

Burun estetiği ameliyatında neler yapıyoruz? Ne kadar sürer? Ameliyat sonrası süreç nasıl işlemektedir?

Burun estetiği ameliyatlarımız genel anestezi altında ortalama 2-3 saat sürmektedir. Ameliyatlarımı açık teknik ile yapıyorum ve osteotomi dediğimiz burun kemiklerini şekillendirme işlemini ultrasonik piezo cihazı ile yapmaktayım. Ameliyat öncesi ve sonrası hastaları fotoğraflarını çekiyorum. Operasyon bitiminde burun sırtına steril strip bantlar, termal alçı ve burun içine silikon destek kullanmaktayım. Burun içinde ve dışında bir daha almakla uğraşmadığımız eriyen dikişler kullanmaktayız. Hasta bu silikon destek sayesinde eski tamponların aksine ameliyat bitiminde rahatlıkla nefes alabilmektedir. Ameliyat sonrası 6-7.günler burun sırtındaki termal splintler ve burun içindeki silikon destekler kolaylıkla çıkmaktadır. Ameliyat sonrası 7.gün hastamızı normal hayatına dönebilmektedir. Ameliyat sonrası dönemde hastalarımızı birinci, üçüncü ve on ikinci ay rutin kontrol muayenelerini yaparız. Burun ortalama 1-2 ayda şekil almaya başlamakta olup, cildin durumuna göre ortalama 1-2 yılda tam şeklini almaktadır.

URFAPRESS.NET