Suriyeli Sayısında Olağanüstü Rakam

16 Eylül 2018 00:51

Valiliğin de katkılarıyla kentte bir grup akademisyenle birlikte Suriyelilerin araştırılması yapılıyor. Araştırma hakkında Ajans Urfa'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Erdoğan... 
Şanlıurfa'da yaşayan Suriyelilerin araştırılması için kente gelen ve bir grup akademisyenle çalışmalar yürüten Prof. Dr. M. Murat Erdoğan, "Urfa’da resmi kayıtlara 450 bin gayri resmi sayılara göre 600 bin civarında Suriyeliden söz ediliyor. Bu nüfusun yüzde 25’ini aşan olağanüstü yüksek bir sayı" dedi.


Göç ve Uyum Araştırma Merkezi Müdürü ve Türk Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. M.Murat Erdoğan Şanlıurfa'da Suriyelilerin gerçek bir fotoğrafını çekmek ve özellikle sosyal alanda görülen eksiklikleri tespit edip yapılması gereken politikaları belirlemek için Şanlıurfa'ya geldi.

Valiliğin de katkılarıyla kentte bir grup akademisyenle birlikte Suriyelilerin araştırılması yapılıyor. Araştırma hakkında Ajans Urfa'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Erdoğan Şanlıurfa'daki sığınmacı sayısını olağanüstü bir rakam olduğunu belirterek "Suriyeliler gider kalır tartışmalarına girmeksizin huzurlu bir gelecek için neler yapılması lazım, hangi alanlarda aksamalar var, hangi alanlarda iyileştirme ihtiyacı var, hangi alanlarda neler yapılması gerekiyor, devlet bunun neresinde duracak, sivil toplum kuruluşları neresinde duracak bütün bunların araştırılması gerekiyor. Şuan yaptığımız bu yönde bir çalışma “ dedi.



"URFA'DA SURİYELİLER KONUSUNUN FOTOĞRAFINA ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Hem yurt dışı hem Türkiye'de çalışmalar yürüttüklerini ancak son 6 yıldır özellikle Suriyeli mülteciler konusu üzerinde çalıştıklarını dile getiren Prof. Dr. Erdoğan çalışma sonucunda Suriyelilerin gerçek fotoğrafını çekip politika önerileri sunmayı hedeflediklerini şu sözlerle dile getirdi:

"Son 6 senedir de yoğunluk olarak Suriyeli mültecilerle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Dünyanın ender olarak yaşadığı, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı en büyük insani hareketlilik… Bu insani hareketliliğin ekonomik, sosyal, siyasal boyutu bizi çok ilgilendiriyor. Biz çok siyasi boyutuna girmek istemiyoruz. Biz sadece sosyal alanda neye yol açtığı ve nereye doğru gittiğini anlamaya çalışıyoruz. Bunu anlamak için de veri temelli bir politika üretip, olayı gerçek olarak tespit etmemiz, gerçekliğin fotoğrafını çekmemiz gerekiyor. Bu konuda Türkiye’nin farklı alanlarında farklı çalışmalar yaptık. Sektörel çalışmalar yaptık. Belediyeler, üniversite öğrencileri konusu ve sosyal uyum çalıştık. Urfa’da çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Valiliğin de katkısıyla bir akademisyen grupla birlikte mümkün olduğunda birlikte Urfa’da Suriyeliler konusunun gerçek bir fotoğrafına ulaşabilmek ve bunu üzerine politika önerilerinde bulunmaya çalışıyoruz. Ankara politika belirlerler ama yerelde yapılması gereken şeyler de vardır. Buna katkı sağlayabilecek ipuçlarını toplamaya çalışıyoruz."

AJANS URFA