Urfa İçin İsteklerini Açıkladılar

24 Şubat 2017 12:16

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) organizasyonuyla bir araya gelen ilimizin önde gelen sanayici ve işadamları oda ile dernek temsilcileri... 

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) organizasyonuyla bir araya gelen ilimizin önde gelen sanayici ve işadamları oda ile dernek temsilcileri, 6. Teşvik Bölgesi yatırım avantajlarının 4. ve 5. Teşvik Bölgesi Organize Sanayi Bölgelerinde de uygulamasının, ilimizin rekabet gücünü düşüreceğini öne sürerek Cazibe Merkezleri Programı’nda yapılacak iyileştirmelerle Şanlıurfa’ya pozitif ayrımcılığın yapılmasını talep etti.


Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Şanlıurfa Ticaret Borsası, Şanlıurfa Ziraat Odası, Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Şanlıurfa TÜMSİAD, Şanlıurfa ASKON, Şanlıurfa MİSİAD, Şanlıurfa Evren Sanayi Kooperatifi temsilcilerinin yer aldığı heyet, bir basın açıklaması yaparak, Cazibe Merkezleri Programı’nda gerçekleştirilecek iyileştirmelerle Şanlıurfa’nın rekabet gücünün arttırılmasına yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini bildirdi.


Konuyla ilgili basın açıklamasını yapan ŞUTSO Kayyum Heyeti üyesi Hasan Fehmi Hayırlı şunları kaydetti: “22 Şubat 2017 Tarihli ve 29987 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2017/9917 Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan 4 ve 5’inci Bölge illerindeki OSB ile Kilis OSB’de gerçekleştirilecek, bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulaması kapsamındaki yatırımlar, 6’ncı bölge desteklerinden aynı oran, miktar ve süre şartlarında yararlanacak denilmiştir.


İlimizde 6. Teşvik Bölgesi Uygulaması Kanununda değişiklik yapılmadan uygulanabilseydi il ekonomisinin büyük bir aşama kaydedeceği tahmin edilmekte, böylelikle 6. Bölgeden çıkacağı ve bir daha bu tür teşviklere ihtiyaç kalmayacağı düşünülmekteydi. Ancak bu kararla ilimize batıdan gelmesi beklenen sanayi tesislerinde önemli bir azalma olacağı varsayılmakta, dolayısıyla cazibe merkezi uygulamasının da beklentileri karşılayamayacağı görülmektedir. Kilis’de, Malatya’da, Elazığ’da aynı şartlarda yatırım yapma imkânı varken iş dünyasının Hakkari’yi, Şırnak’ı ve diğer illeri tercih etmesi zor görünmektedir.


Düzenlemeye ulusal ölçekte baktığımız zaman, yaşanan son olumsuz ekonomik tabloyu da dikkate aldığımızda hükümetimizin bir an önce yatırıma ve dolayısıyla istihdama zemin hazırlaması adına düzenlemeler yapması makul bir yaklaşımdır. Ancak bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması adına uygulamada olan Cazibe Merkezleri Programı ve 6. Bölge teşviklerinden kaynaklanan avantajlarının korunması önemli bir fırsattır. 2017 yılının yeni teşviklerle yatırımlarda seferberlik yılı olarak lanse edildiği şu günlerde, 1.940.627 nüfusu, 19,5 yaş ortalaması ve 401 bin 68 Suriyeli sığınmacının yaşadığı Şanlıurfa için, hükümetimizin 6. Bölge illeri için teşvik programlarında uyguladığı pozitif ayrımcılık adına yeni düzenleme yapmasını gerektiğine inanıyoruz. Yatırımcıların eski 6. Teşvik bölgesi illerinde karşılaştığı özellikle enerji altyapısının düzeltilmesi ve enerji fiyatlarının yeni teşvik paketleriyle sübvanse edilmesi eski cazibe durumumuzun muhafazası adına önemli bir adım olacaktır.”


Gerçekleştirilen Basın Açıklamasına, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Kayyum Heyeti Üyesi Hasan Fehmi Hayırlı, Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Eyüboğlu, Şanlıurfa Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali Kaya, Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı M. Şefik Bakay, Şanlıurfa Evren Sanayi Kooperatifi Başkanı Mustafa Arslan, Şanlıurfa ASKON Başkanı Orhan Şahin, ŞOSİAD Başkanı Abdülgani Hartavi, Şanlıurfa TÜMSİAD Başkan Yardımcısı Halef Karataş, Şanlıurfa MİSİAD Başkan Yardımcısı Müslüm Özyavuz ve Şanlıurfa Zirai Aletler ve Motorlu Vasıtalar Odası  Başkan Yardımcısı Suphi Engül katıldı.