MİRBAD REHBERİ ÇIKTI

03 Kasım 2013 17:30

Şanlıurfa'nın tarihi, kültürel, sosyal, siyasal ve ekonomik alandaki geçmişini irdeleyip, bugünün tahlilini yaparak yarınları şekillendirmeyi amaçlayan MİRBAD 

Kurulduğu 2011 yılından bu yana Şanlıurfa'nın tarihi, kültürel, sosyal, siyasal ve ekonomik alandaki geçmişini irdeleyip, bugünün tahlilini yaparak yarınları şekillendirmeyi amaçlayan MİRBAD, Şanlıurfa'da sayılı sivil toplum kuruluşlarında bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayıncı Sertifikası'nı aldıktan sonra, kentin bilgi hazinesine ilk eserini kazandırmanın gururunu yaşıyor.


Kentin bilgi hazinesine rehber niteliğinde bir yayın katan MİRBAD, Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Tuncay'ın birçok kaynaktan faydalanarak kaleme aldığı "YENİ BELEDİYE SİSTEMİ - YAŞANABİLİR KENT ŞANLIURFA" adlı rehber kitabı yayımladı.


Şanlıurfa Valisi Sayın Celalettin Güvenç'in sunuş yazısıyla başlayan, altı bölümden oluşan 262 sayfalık kitapta; Yerel yönetimin temel ilkeleri, Türkiye'de büyükşehir belediyesi sistemi ve 6360 sayılı yasa ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi için yeni bir kent vizyonu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nde sosyal belediyecilik ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi kurum içi etkin belediye yönetim stratejileri başlıkları altında ayrıntılı bilgi, kaynak ve istatistik verileri yer alıyor.


Büyükşehir Şanlıurfa'nın işlevsel ve alan gelişimi inceleyen, kentin gelişimi önünde engel olan halihazırdaki sorunlarına ve gelecekte ortaya çıkabilecek problemlerin önlenmesine dair çözüm politikaları sunan kitap, yerel yönetimleri, belediyeciliği ve kentleşmeyi tüm boyutlarıyla inceleyerek gelecekteki Şanlıurfa yerel yönetimlerine bir kılavuz olabilme amacını taşıyor.


2014 yerel seçimleri öncesi yöneticilerin, siyasetçilerin ve araştırmacıların her an elinin altında bulunması gereken bir kaynak olan kitap hakkında açıklama yapan kitabın yazarı ve MİRBAD Başkanı Mehmet Tuncay, "Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin belediyecilik anlamında bir model haline gelebilmesi, gerekli yatırımların yapılmasına, projelerin ve özgün hizmetlerin sunulmasına en önemlisi de tüm bu uygulamaları gerçekleştirecek donanımlı yerel yönetici kadrolarının mevcudiyetine bağlıdır. Şanlıurfa kenti yapısal sorunlardan ve uygulanan yanlış politikalardan dolayı çok yönlü ve karmaşık sorunların yumağı haline gelmiştir ve her bir sorun diğerlerini etkileyebilecek nitelikte olup çözüm beklemektedir. Şanlıurfa'da uygulanan yanlış kent politikaları sonucu oluşan düzensizlik, kentin fiziki varlığı ile tarihi, doğal ve kültürel yapıları arasında uygunsuz bir durumun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Şanlıurfa'mızın sorunları diğer kentlerin sorunlarıyla birtakım benzerlikler gösterse de, şehrimizin kendisine has tarihi ve kültürel belleği ve halihazırdaki kentsel yapısından kaynaklanan çok farklı problemleri vardır. Bu nedenle, Şanlıurfa'mızın kentsel sorunlarına dair çözümler üretebilecek bir çalışmanın gerekliliğini öngörerek bu kitabı bilimsel veriler ışığında kentimizin sorunlarına çözüm üretiminde bir kaynak teşkil edebilmesi için hazırladım" dedi.